27 Bekas Pegawai Tinggi PDRM Terima Pingat Kebesaran Sultan Pahang - Semasa | mStar

27 Bekas Pegawai Tinggi PDRM Terima Pingat Kebesaran Sultan Pahang

PEKAN: Seramai 27 veteran Polis Diraja Malaysia (PDRM) termasuk enam dari Sarawak, dikurniakan darjah kebesaran sempena ulang tahun keputeraan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah yang ke-80.

Istiadat di Istana Abu Bakar di sini petang ini dimulakan dengan pengurniaan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk kepada 15 veteran polis.

Antara mereka ialah SAC I (B) Zainal Ibrahim, SAC I (B) Khaw Miang Hua, SAC I (B) Foong Yee, SAC I (B) Sonny Tait, SAC II (B) Mohd Yunus Tahir, SAC II (B) Foong Yee Kai dan SAC II (B) Robert Lim Kwong Heng.

Lain-lain penerima terdiri daripada SAC II (B) Cheong Kwai Leong, SAC II (B) Kahar Kassim, SAC II (B) Wong Kie Kiong, SAC II (B) Micheal Khor Siang Pin, mendiang SAC II (B) V. Ramasamy, ACP (B) Abdullah Abdul Hamid, ACP (B) Abdul Jalil Dali dan ACP (B) Chung Choong Soon.

Sementara itu tujuh orang veteran PDRM dikurniakan darjah Setia Ahmad Shah (SAP) manakala lima lagi individu dianugerahkan darjah Setia Mahkota Pahang (SMP). Turut hadir pada istiadat itu adalah Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob.

Salah seorang penerima pingat DIMP, SAC II (B) Wong Kie Kiong, 82, yang ditemui pemberita selepas majlis itu berkata beliau terharu dengan pengurniaan Sultan Pahang itu.

Veteran polis kelahiran Kuching, Sarawak itu berkhidmat dalam PDRM selama 33 tahun sebelum bersara pada pada tahun 1986 dan sepanjang perkhidmatannya, beliau pernah berjuang mempertahankan negara daripada anasir komunis di negeri kelahirannya dan juga semenanjung.

"Saya harap belia hari ini sentiasa mengingati perjuangan kami dalam menjaga keselamatan dan keamanan negara, kerana hari ini kami lihat ramai anak muda yang melupai perjuangan itu," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain