suria

VIP, Wartawan Antara "Terperangkap Di Tenang Akibat Banjir

LABIS: Banjir besar yang melanda kawasan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di sini hari ini bukan sahaja menimbulkan kesusahan kepada para pengundi tetapi juga menyebabkan beberapa orang kenamaan, pegawai dan wartawan yang meninjau proses pengundian itu turut "terperangkap".

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melakukan lawatan untuk meninjau proses pengundian di beberapa pusat pengundian turut terperangkap ketika berada di pusat pengundian di SMK Kamarul Ariffin bersama-sama rombongan para pegawai dan wartawan.

Beliau kemudian dibawa keluar dari kawasan itu dengan menaiki trak tentera.

Turut terperangkap ialah Ketua Biro Bernama Johor, Mohd Haikal Isa dan jurugambar Ismail Abdullah.

"Selepas menghadiri persidangan akhbar TPM di kuarters guru SMK Kamarul Ariffin, saya hendak balik ke pekan Labis. Tetapi sebuah jambatan di Kampung Paya Merah sudah ditenggelami banjir dan tidak dapat dilalui.

"Saya bersama Ismail cuba mencari jalan alternatif iaitu melalui Kampung Sawah Baru. Bagaimanapun sebuah jamabatan di situ turut ditenggelami air setinggi enam kaki," kata Mohd Haikal yang menambah bahawa tiada jalan lain lagi dari situ untuk balik ke pekan Labis.

"Sekarang saya masih terperangkap di Pekan Air Panas. Bekalan elektrik di pekan ini telah terputus mungkin disebabkan banjir," katanya.

Sementara itu, wartawan Utusan Malaysia Kamil Maslih, berkata beliau dan sembilan lagi rakan setugas turut terjejas akibat banjir itu namun masih bertahan di pusat operasi mereka yang merupakan sebuah rumah yang disewa di Kampung Sungai Gatom.

"Air sudah naik dua kaki ke dalam rumah namun kami masih bertahan setakat ini. Mungkin kami akan berpindah ke dewan masyarakat atau mana-mana tempat yang selamat untuk meneruskan liputan kami," katanya.

Tiga wartawan Malaysikini juga antara yang turut terperangkap di pusat pengundian SM Kamarul Ariffin dan hanya dapat keluar dengan menaiki trak tentera.

Bagaimanapun ianya tidak menjejaskan operasi pemberitaan mereka kerana ada tiga lagi wartawan mereka berada di pusat media di Taman Sri Bayu di bandar baru Labis.

Sementara itu, wartawan portal Malaysian Digest, Ahmad Aidil Syukri berkata, perjalanan wartawan yang harus membuat tinjauan ke semua 12 pusat undi di DUN Tenang terganggu ekoran keadaan banjir itu.

"Struktur jalan yang agak sempit serta bengkang-bengkok seperti 'ular dipalu' sangat membahayakan kerana bukan saja penglihatan terhad, malahan jalan juga licin sehingga mendedahkan kepada bahaya kemalangan jalan raya.

"Keadaan ini agak mencabarlah bagi para wartawan yang bergerak dengan kenderaan sendiri kerana hari ini merupakan 'grand finale' untuk pilihan raya kecil ini, dan ia memerlukan kami bergerak dengan kadar segera bagi memastikan liputan lancar," katanya.

Seorang lagi wartawan yang hanya dikenali sebagai Firdaus berkata, beliau mengalami kesulitan untuk pulang ke rumah sewa yang juga pusat operasi medianya kerana jalan ke rumahnya telah dinaiki air sehingga terpaksa ditutup oleh pihak polis.

Pasukan wartawan Bernama yang membuat liputan pilihan raya kecil itu turut terperangkap disebabkan laluan ke rumah sewa yang menjadi pusat operasi mereka di Taman Berjaya 2 di sini juga terputus hubungan setelah kawasan pekan Lama Labis dinaiki air setinggi satu meter.

Operasi Bernama turut tergganggu apabila talian Internet terputus dan talian telefon mengalami kerosakan, yang menurut seorang jurucakap Telekom Malaysia berpunca daripada ibu sawatnya di sini ditenggelami banjir manakala kakitangannya dari Segamat tidak dapat datang ke sini untuk membantu disebabkan laluan Segamat-Labis ditutup akibat banjir. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain