Wakil Rakyat Tidak Faham Peraturan Tidak Layak Dipanggil YB - Abu Zahar - Semasa | mStar

Wakil Rakyat Tidak Faham Peraturan Tidak Layak Dipanggil YB - Abu Zahar

KUALA LUMPUR: Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang, Isnin, meluahkan perasaan kecewa terhadap sikap segelintir wakil rakyat yang tidak menghormati dan mematuhi peraturan di dalam dewan.

Beliau juga menyifatkan bahawa wakil rakyat yang bertindak mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya sesuka hati, mereka tidak layak dipanggil Yang Berhormat (YB).

"Di dalam dewan, kita ada dua peraturan yang perlu dipatuhi. Satunya ialah bersumpah akan mempertahankan Perlembagaan Negara sebelum seseorang itu menjadi Senator dan yang keduanya ialah mematuhi peraturan mesyuarat yang dibekalkan kepada semua anggota dewan," katanya ketika berucap melancarkan buku 'Islam dan Persoalan Rasuah' di bangunan Parlimen, Isnin.

Abu Zahar berkata setiap kata-kata yang ingin dilontarkan mestilah berpandukan kepada peraturan tersebut di mana mereka perlu membaca, menghayati dan memahami peraturan mesyuarat.

Khamis lepas, sesi persidangan Dewan Rakyat kecoh disebabkan wakil pembangkang membantah pembentangan usul penggantungan ketua mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga lagi anggota Parlimen. Sementara itu, mengulas mengenai buku karya dua aktivis anti rasuah, Senator Mohamad Ezam Mohd Nor dan Sapto Waluyo dari Indonesia itu, Abu Zahar berkata buku tersebut dapat dijadikan sebagai model dan rujukan untuk memerangi rasuah yang menjadi korupsi universal kebelakangan ini.

Mohamad Ezam berkata penghasilan buku itu amat penting kerana rasuah merupakan isu serius yang sering menimbulkan persoalan di kalangan manusia.

Beliau berkata rasuah bukanlah isu yang boleh dipolitikkan sebaliknya ia melibatkan hal-hal dan hukum agama.

Buku hasil usaha serius dan murni kalangan aktivis anti rasuah dan korupsi kedua-dua negara itu menggarap persoalan rasuah daripada asasnya yang bersumberkan Al-Quran dan Sunnah serta riwayat dan kisah pendukung-pendukung awal Islam di zaman kegemilangan Islam sebagai sebuah tamadun.

Buku setebal 286 muka surat itu dijual dengan harga RM37 senaskhah. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

23 Lelaki Ditahan Leka Berjudi Di Jirat Cina

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain