Ajaran Syiah: Jabatan Pengajian Tinggi Arah Sedia Laporan - Semasa | mStar

Ajaran Syiah: Jabatan Pengajian Tinggi Arah Sedia Laporan

PASIR PUTEH: Jabatan Pengajian Tinggi diarah menyediakan laporan segera berhubung dakwaan ada warga dan pensyarah di kampus Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang terbabit dengan ajaran Syiah.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata jabatan itu sedang mengumpul data dan maklumat mengenai perkara itu untuk dibincangkan bagi menanganinya secepat mungkin.

"Kita akan bincangkan tetapi tidak membabitkan perbezaan mazhab, ia hanya mengikut kesesuaian dan aktiviti yang menimbulkan masalah," katanya kepada pemberita pada majlis cakna mahasiswa IPT Kelantan 2010 di Sekolah Kebangsaan Danan, Sabtu.

Seramai 70 peserta dari pelbagai IPT dan 35 penduduk Kampung Danan mengambil bahagian dalam acara yang diadakan selama tiga hari itu.

Saifuddin diminta mengulas serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di markas ajaran Syiah yang dikesan bergerak aktif di Malaysia sejak akhir-akhir ini.

Dalam serbuan itu, JAIS menahan 200 pengikut dan dua ketua kumpulan ajaran itu di sebuah rumah kedai di Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor pada Khamis lepas.

Saifuddin berkata jika seseorang itu didapati bersalah, pihak kementerian akan mengambil tindakan sewajarnya bagi menjaga ketenteraman kampus yang kini masih dalam keadaan terkawal.

Beliau juga berkata mulai tahun depan, pihaknya akan mengurangkan masalah birokrasi di kalangan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang boleh membataskan aktiviti kokurikulum pelajar.

Katanya, walaupun Akta Universiti dan Kolej telah dipinda bagi mewujudkan ruang lebih terbuka kepada pelajar untuk memperbanyakkan aktiviti di luar kampus, masih terdapat IPTA yang mengamalkan peraturan lapuk itu.

"Adakalanya mereka diminta menyediakan kertas kerja yang membebankan, yang sepatutnya dipermudahkan," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

23 Lelaki Ditahan Leka Berjudi Di Jirat Cina

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis