817 Individu Masih Hidap Penyakit Kusta Di Kelantan - Semasa | mStar

817 Individu Masih Hidap Penyakit Kusta Di Kelantan

KUALA KRAI: Seramai 817 orang dikesan masih menghidap penyakit kusta atau Hansen di negeri ini, kata Setiausaha Persatuan Membantu Pesakit Kusta (MaLRa) Kelantan Hood Mohd Ariffin.

Beliau berkata jumlah itu dicatat dalam tempoh Januari hingga Ogos tahun ini dengan sembilan daripadanya merupakan kes baru.

"Seramai 128 daripadanya mendapat rawatan tetap di hospital, 207 di bawah kawalan dan 473 lagi secara tidak berkala," katanya kepada Bernama di sini, Sabtu.

Beliau berkata kebanyakan kes kusta membabitkan masyarakat yang tinggal di pedalaman dan kurang berkemampuan termasuk Orang Asli dan berdasarkan itu Malra yakin masih ada kes yang tidak dilaporkan.

"Bagi masyarakat di pedalaman khususnya Orang Asli, mereka ini tidak tampil ke hadapan bertemu dengan doktor untuk mengubati penyakit mereka kerana dua faktor iaitu kurang kefahaman mengenai bahaya penyakit dan tidak berkemampuan untuk pergi ke hospital yang kebanyakannya jauh dari tempat tinggal mereka," katanya.

Hood berkata sehubungan itu, Malra berusaha melibatkan pakar-pakar kulit di negeri ini untuk masuk ke kawasan luar bandar dan pedalaman Kelantan dalam usaha memberi ceramah kepada masyarakat yang menghidap penyakit itu.

"Penglibatan doktor pakar yang dibawa ke pedalaman ini akan membantu pesakit mendapat pengetahuan jelas mengenai penyakit kusta dan Malra akan memainkan peranan memberi mereka bantuan kewangan yang sewajarnya untuk mereka dirujuk ke hospital termasuk bantuan elaun bulanan dan tambang perjalanan," katanya.

Beliau berkata sehingga kini Malra telah memberikan elaun bulanan sebanyak RM150 sebulan kepada 41 pesakit di negeri ini dengan Kota Baharu seramai 18 orang, Pasir Mas (11 orang), Pasir Putih (empat) dan selebihnya dari Machang, Kuala Krai, Tumpat dan Bachok.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain