3,000 Bayi Dilahirkan Menerusi Program Kesuburan LPPKN - Semasa | mStar

3,000 Bayi Dilahirkan Menerusi Program Kesuburan LPPKN

KUALA LUMPUR: Seramai 3,000 bayi berjaya dilahirkan oleh pasangan bermasalah mendapatkan zuriat menerusi program rawatan kesuburan sejak ia diperkenalkan pada tahun 1979.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyifatkan ia merupakan antara kejayaan terbesar Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dalam membantu pasangan bermasalah mendapatkan zuriat, yang boleh dikategorikan sebagai antara keluarga yang berisiko tinggi.

"Kegagalan mendapatkan zuriat merupakan salah satu punca perselisihan faham dan perceraian dalam sesebuah keluarga," katanya kepada pemberita pada majlis "Observation of National Family Day" di sini, Rabu.

Ia diadakan sempena Forum Peringkat Menteri Asia Timur Mengenai Keluarga (EAMFF) kali keempat yang turut menyaksikan kehadiran 14 menteri dari negara-negara peserta forum itu.

Malaysia selaku tuan rumah forum dwitahunan itu kali ini mengutarakan tema "Keluarga Selamat dan Berdaya Tahan: Melindungi dan Memperkasakan Keluarga Berisiko dan Berisiko Tinggi". Forum tiga hari itu akan berakhir hari ini.

Ketika berucap merasmikan majlis itu, Shahrizat berkata, 30 peratus masalah kegagalan mendapatkan zuriat berpunca daripada pihak suami, isteri juga 30 peratus dan selebihnya faktor yang tidak dapat dikenalpasti.

"Kita ambil berat tentang keluarga-keluarga di Malaysia. Kerajaan akan beri perkhidmatan sebaiknya untuk bantu keluarga yang menghadapi masalah," katanya.

Pada masa ini terdapat tiga klinik rawatan kesuburan LPPKN di seluruh negara iaitu di Kuala Lumpur, Ipoh dan Johor Baharu.

Ia menawarkan pelbagai kaedah rawatan untuk membantu pasangan mendapatkan zuriat seperti rawatan Invitro Fertilisation (IVF) dan rawatan Intra Cytoplasmic Sperm Injection (ICSI).

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masalah ketidaksuburan dikategorikan sebagai satu penyakit yang memerlukan rawatan seawal mungkin.

Kadar global subfertiliti adalah sekitar 15 peratus dan di Malaysia antara 10-15 peratus.

Pada majlis itu, Shahrizat turut melancarkan buku Panduan Jalinan Kasih Rawatan Subfertiliti yang diharap dapat membantu pasangan yang mempunyai masalah kesuburan untuk memahami masalah itu dengan lebih baik dan mencari jalan untuk mendapat rawatan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

"Hanya 6 Aduan Bukan 162..." - Saifuddin

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain