100,000 Tempat Untuk Ikuti Program Kemahiran Tahun Depan

PUTRAJAYA: Sejumlah 100,000 tempat disediakan menerusi Pusat Pengambilan Setempat untuk pelajar mengikuti program peringkat Sijil, Sijil Lanjutan, Diploma dan Diploma Lanjutan di Institusi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TEVT) serta Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA)mulai tahun depan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata pusat tersebut diwujudkan bagi menyelaras pengambilan pelajar untuk mengikuti program latihan kemahiran di kedua-dua institusi berkenaan.

"Pusat setempat ini akan diuruskan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi mulai tahun 2011," katanya dalam ucapan pada majlis pelancaran pusat itu di sini pada Khamis.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Umar Abdul Rashid.

Mohamed Khaled berkata seramai lebih 100,000 lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memasuki pasaran pekerjaan setiap tahun tanpa memiliki latihan kemahiran.

"Jadi bagi membolehkan mereka mendapat pendidikan teknikal dan latihan vokasional serta kemahiran, kemudahan pendidikan teknikal dan latihan vokasional serta kemahiran akan terus dipertingkatkan," katanya.

Beliau berkata ia secara tidak langsung akan meningkatkan keyakinan dan mendorong lebih ramai lepasan sekolah melanjutkan pengajian dalam bidang pendidikan teknikal, latihan vokasional dan kemahiran.

Sejumlah 350 ILKA menawarkan Program Sijil dan Diploma manakala Program Diploma TEVT ditawarkan di 27 buah Politeknik seluruh negara bagi pengambilan tahun depan.

Pengambilan pertama bermula 1 Nov hingga 31 Dis depan untuk lepasan SPM dan setaraf, sementara pengambilan kedua bermula 10 Jan hingga 4 April 2011 untuk lepasan SPM, Sijil Kemahiran Mara dan Sekolah Menengah. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zulkifli Dedah Perjanjian Sulit DAP-PKR

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain