Hanya Dua Kes Peniaga Naik Harga Barang Ketika Musim Perayaan - Semasa | mStar

Hanya Dua Kes Peniaga Naik Harga Barang Ketika Musim Perayaan

BERA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hanya mengesan dua kes peniaga menaikkan harga barang ketika tempoh Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari Raya Puasa 2010 yang berakhir Jumaat lepas.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sepanjang tempoh 3 hingga 17 Sept lepas, sebanyak 72,685 premis diperiksa di seluruh negara membabitkan 67,859 peruncit dan 4,826 pemborong.

Beliau berkata hanya enam sahaja aduan diterima oleh pihaknya membabitkan empat peruncit dan dua pemborong.

"Dua daripadanya didapati melakukan kesalahan menaikkan harga barang manakala empat lagi tidak meletakkan tanda harga," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis rumah terbuka Parlimen Bera di dataran Kerayong di sini, Ahad.

Sebelum ini, KPDNKK menyenaraikan 18 barang borong dan runcit sebagai harga terkawal di bawah skim tersebut termasuk ayam, daging, telur, kelapa, ikan kembung, cili merah, tomato dan bawang merah kecil.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata beliau berpuas hati dengan bekalan barang keperluan ketika hari raya baru-baru ini dan pihaknya tidak menerima sebarang laporan mengenai ketiadaan bekalan berkenaan.

Beliau berkata tindakan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) yang membekalkan barangan seperti kelapa, ayam dan daging turut membantu bekalan kepada pengguna.

Katanya pemantauan harga barangan bagaimanapun akan tetap diteruskan walaupun di luar musim perayaan.

"Tindakan tegas akan dikenakan ke atas peniaga yang menaikkan harga barangan sesuka hati," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Gerakan Mahu Menang Semula Kerusi Yang Tewas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Pelajar tempuh detik cemas nyaris diculik