Warga Afrika Menyamar Jadi Pelajar Kolej Tipu RM10 Juta

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya seramai 200 warga kota di sini ditipu hampir RM10 juta pada tahun lepas oleh warga Afrika yang memasuki ke negara ini yang menggunakan pas pelajar, tetapi tidak pernah menyertai mana-mana pengajian.

Walaupun ‘pelajar’ terbabit didaftarkan di kolej-kolej terkemuka menggunakan biasiswa palsu, namun mereka sering kelihatan dengan kereta mewah dan kerap ke kelab malam.

Warga Afrika terbabit dipercayai menipu di sebalik perdagangan luar negara sebelum menyalurkan pendapatan haram itu ke dalam bank tempatan dan ‘berehat’ di negara ini.

Bagaimanapun, mereka kembali melakukan aktiviti berkenaan setibanya di sini dengan menipu menggunakan akaun bank rakyat tempatan bagi memperdayakan mangsa, kebanyakan di kalangan wanita bujang yang berjaya seperti janda.

Antara penipuan yang sering memperdayakan rakyat tempatan adalah membuat bayaran untuk hadiah yang tidak wujud, membeli air sebagai ‘vaksin’ bagi memastikan lembu sihat bebas daripada penyakit dan kes ‘black money’.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Izany Abdul Ghany yang mendedahkan perkara itu berkata, ia amat membimbangkan dan merupakan amaran kepada rakyat tempatan supaya tidak terpedaya dengan perangkap mereka.

Beliau berkata, penipuan yang dikendalikan warga Afrika merupakan kes jenayah yang tertinggi di ibu negara sekaligus merupakan jumlah penipuan wang paling banyak.

“Jumlah itu meningkat. Warga kota sahaja ditipu sejumlah RM10 juta antara Januari tahun lalu dan jun tahun. Jumlah itu mungkin lebih tinggi kerana sesetengah mangsa tidak menyedari mereka telah ditipu.

“Penipuan sering berlaku di seluruh negara, namun pertukaran wang kebiasaannya dilakukan di Kuala Lumpur,” katanya yang mendedahkan lebih 100 wanita dan 80 lelaki ditipu sejak awal tahun lepas.

Izany berkata, siasatan menunjukkan warga Afrika telah melakukan penipuan seumpamanya di negara lain sebelum memasuki Malaysia.

”Mereka datang ke Malaysia apabila sindiket di negara lain terbongkar dengan menggunakan biasiswa palsu seolah-olah diberikan oleh negara asal mereka.

“Setibanya mereka di sini, mereka tidak meneruskan pengajian kerana melakukan aktiviti penipuan,” ujarnya.

Beliau berkata, ramai wanita yang ditipu sewenang-wenangnya memberikan wang mereka apabila terpedaya dengan kata-kata dan janji-janji manis warga Afrika.

“Mereka mensasarkan wanita bujang yang berumur dalam lingkungan 30 dan 40 tahun. Doktor dan pensyarah universiti merupakan antara mangsa yang ditipu,” katanya yang turut mendesak supaya institusi pengajian tinggi lebih berhati-hati terhadap permohonan daripada pelajar asing.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia Bukit Aman, Asisten Komisioner Mohd Kamarudin Md Din berkata, sebahagian kes mendapati mangsa mengenali penipu terbabit menerusi laman rangkaian sosial. Mereka akan memaparkan gambar orang lain antaranya menggunakan wajah model terkenal bagi mendekati mangsa.

“Mereka melakukan kesalahan kerana menyalahgunakan identiti dengan menggunakan wajah orang lain,” katanya mengenai rakyat tempatan masih mangsa penipuan meskipun banyak amaran diberitahu mengenai penggunaan identiti palsu di internet.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin berkata, jumlah pelajar asing yang terlibat dengan jenayah di negara ini adalah kecil dan kebanyakannya memasuki negara ini secara haram.

Beliau menggesa polis menyediakan maklumat berkaitan kepada kementerian supaya tindakan tegas boleh diambil.

Artikel Berikut

11 Gerai Bazar Ramadan Ranap

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain