suria

1,441 Rakyat Malaysia Ditahan Di Penjara Luar Negara

KUALA LUMPUR: Sehingga semalam, terdapat 1,441 orang rakyat Malaysia yang ditahan di penjara luar negara atas pelbagai kesalahan melibatkan 59 buah negara, kata Timbalan Menteri Luar Datuk Lee Chee Leong.

"Pecahan mengikut jenis kesalahan atas kesalahan dadah 733 orang, kes dokumen palsu dan kad kredit 243 orang, masalah imigrasi 72 orang, perdagangan manusia 40 orang.

"Jenayah perdagangan 93 orang, mencuri 74 orang, membunuh 17, penipuan 47 orang dan kesalahan-kesalahan lain 122 orang," katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Senator Datuk Saripah Aminah Syed Mohamed yang mahu mengetahui jenis-jenis kesalahan yang dituduh terhadap rakyat Malaysia yang ditahan di luar negara.

Lee juga berkata terdapat 98 orang rakyat negara ini yang ditahan di luar negara dan masih menunggu tarikh perbicaraan.

Katanya antara usaha yang dilakukan oleh kerajaan bagi membantu mereka adalah dengan mengadakan lawatan konsular ke pusat-pusat tahanan, bagi memastikan mereka mendapat layanan yang baik dan adil.

"Kerajaan juga membuat permohonan kepada pihak berkuasa tempatan agar mempercepatkan perbicaraan kes mereka," katanya.

Lee berkata rakyat Malaysia yang ingin keluar negara adalah sentiasa diingatkan agar berkelakuan baik dan sentiasa berwaspada agar tidak terpedaya serta menjadi mangsa penipuan sindiket-sindiket tertentu. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Lain