JPAM Sedia Pikul Tugas Jadi Pengawal Keselamatan - Semasa | mStar

JPAM Sedia Pikul Tugas Jadi Pengawal Keselamatan

KUALA TERENGGANU: Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) bersedia memikul tugas sebagai pengawal keselamatan bagi menggantikan pekerja asing dalam usaha mengatasi masalah kekurangan tenaga kerja dalam sektor berkenaan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Halim Abdul Hamid berkata, JPAM dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) mempunyai bilangan anggota sukarelawan yang ramai dan terlatih, justeru itu tidak ada sebab negara perlu bergantung kepada pengawal keselamatan daripada luar terutamanya dari Nepal.

"Bagi tujuan itu kita telah mengadakan beberapa siri perbincangan dan mesyuarat dengan Persatuan Pengawal Keselamatan Malaysia (PPKM). Pada peringkat akhir perbincangan, mereka sudah bersetuju mengambil anggota JPAM dan RELA untuk menjadi pengawal keselamatan," katanya kepada pemberita selepas majlis penutup Perhimpunan Pertahanan Awam Peringkat Kebangsaan 2009 di sini hari ini.

Abdul Halim berkata, demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Datuk Seri Mahmood Adam mengenai cadangan kerajaan untuk mengambil lebih sejuta anggota Rela dan JPAM untuk bekerja sambilan sebagai pengawal keselamatan bagi menggantikan pekerja asing.

Pada masa ini katanya, JPAM mempunyai kira-kira 80,000 anggota dan akan ditambah menjadi 100,000 sehingga akhir tahun ini, manakala RELA pula mempunyai sejuta anggota yang terlatih.

"Apabila syarikat pengawal keselamatan swasta mengambil pengawal keselamatan di kalangan anggota JPAM dan RELA, mereka tidak perlu lagi menjalani latihan keras kerana mereka sudah mahir dalam selok belok mengawal keselamatan," katanya.

Abdul Halim berkata, ini sekaligus membuka peluang pekerjaan tetap bagi anggota JPAM yang tidak mempunyai pekerjaan yang tetap.

Bagaimanapun katanya, syarikat-syarikat berkenaan perlu menimbang untuk menyediakan gaji yang lebih menarik untuk pekerja tempatan, setimpal dengan tugas yang akan dilaksanakan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

JPJ Terengganu Sita 61 Kenderaan

Artikel Berkaitan

default image

LPKP Cadang Wujud Sistem Profil Pemandu

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!