Penahanan Dr Asri Satu Penghinaan Kepada Para Akademik - Semasa | mStar

Penahanan Dr Asri Satu Penghinaan Kepada Para Akademik

PETALING JAYA: Penahanan Dr Asri tempoh hari merupakan satu penghinaan kepada para akademik. Presiden Komuniti Islam dari Universiti Durham, United Kingdom, Maszlee Malik melahirkan rasa terkilannya di atas insiden penangkapan Dr Asri menerusi kiriman emel kepada mStar Online hari ini.

Kata Maszlee, institut pengajian tinggi memainkan peranan sebagai satu badan yang menghasilkan golongan yang berpendidikan tinggi dalam masyarakat dan golongan bijak ini dibentuk untuk menjadi pelapis golongan intelektual pada masa hadapan.

Malangnya, Maszlee mendakwa tradisi yang sudah lama dipraktikkan ini ditolak di Malaysia. Ini terbukti dengan tindakan 'kepura-puraan' penahanan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

"Ijazah merupakan satu penghargaan dan ini adalah satu tanggungjawab yang perlu dipikul. Ia juga merupakan pengiktirafan kepada mereka yang berpendidikan tinggi dan berkebolehan," kata Maszlee.

Menurutnya lagi, ini bukan hanya satu tradisi barat yang telah lama dipraktikkan oleh orang Muslim sejak berkurun-kurun. Pencapaian seorang cendekiawan diukur melalui pencapaian seseorang semasa zaman universitinya. "Dr Asri ditahan tanpa sebarang permit di sebuah banglow di Taman Ukay. Tiada siapa yang tahu motif sebalik penahanannya.

"Pihak JAIS juga sering menukar sebab penahan Dr Asri untuk mempertahankan tindakan mereka itu. Mujurlah, kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Pengerusi Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi, enigma itu akhirnya terjawab," ujar Maszlee lagi.

Media dan surat khabar menyatakan Dr Asri ditahan kerana beliau memberi ceramah mengenai agama Islam tanpa mendapat tauliah daripada Jais.

"Sudah jelaslah kini kesemua ini berlaku untuk menunjukkan siapakah yang berkuasa.

"Tidak berguna bertengkar mengenai prosedur undang-undang dalam hal ini. Perundangan ini hanya wajar diamalkan sekiranya seseorang itu mempraktikkan ajaran sesat," kata Maszlee.

Beliau juga menyoal apa lagi kelayakan yang perlu ada pada bekas mufti yang memilki ijazah falsalah kedoktoran dalam pengajian Islam?

"Jika Ayah Pin atau Haji Kahar yang mengakui dirinya sebagai seorang Nabi Melayu ditahan, masyarakat awam tidak akan membantah tindakan Jais.

"Tetapi ini Dr Asri....orang yang pernah menjadi seorang mufti. Mufti ialah pangkat tertinggi diberikan kepada seseorang yang berkelayakan dalam bidang kuasa agama Islam selepas Sultan atau Agong.

"Selepas episod ini, orang akan mula bertanya dan sudah timbul pun keraguan, mesti ada sesuatu yang tidak kena," kata penulis yang juga merupakan Penasihat kepada Persatuan ‘Durham Malaysian Scholars.’

Pada masa yang sama, Maszlee juga mempertikaikan bagaimana pihak JAIS menilai biasiswa yang diterima oleh Dr Asri. Pada pendapat beliau, ijazah kedoktoran yang diterima Dr Asri dari Universiti Malaya dalam penggajian Islam Antarabangsa serta pengalaman menimba ilmu di rantau orang perlu diambil kira.

"Apabila kelayakan cendekiawan dan pensyarah seperti Dr Asri dipersoalkan maka ini sudah merupakan satu penghinaan.

"Apa lagi kelayakan yang perlu dimiliki oleh seorang bekas mufti ini? Jika kelayakannya menjadi tanda tanya, bagaimana pula mengenai ahli politik Islam lain apabila mereka mengadakan ceramah di masjid dan surau?

"Apa pula kelayakan yang perlu dimiliki oleh Tabligh jamaat yang berpindah dari satu masjid ke masjid yang lain untuk berkhutbah mengenai ajaran Agama Islam?

Maszlee juga menyarankan agar pihak berkuasa agama Islam, membuat sedikit pengubahsuaian dalam undang-undang yang sedia ada untuk membenarkan orang berkhutbah dalam bidang kuasa masing-masing. "Pendekatan ini haruslah diterima oleh masyarakat awam yang sebahagian besarnya merupakan masyarakat Islam. Ini perlu untuk mengubah tanggapan mereka mengenai cendekiawan dan para akademik dalam jurusan penggajian Islam.

"Untuk mengubah sikap mereka mengenai golongan ini, latar belakang mereka mestilah diubah atau diadaptasi. Kalau tidak, golongan ini pasti akan ditimpa banyak lagi penghinaan apabila peristiwa seumpama penahanan Dr Asri berulang lagi.

"Bagaimana dengan ajaran agama Islam oleh para cendekiawan, orang berkhutbah dan para akademik, boleh disebarkan diseluruh dunia, terutamanya di Eropah walaupun mereka tidak memiliki sebarang tauliah atau lesen daripada pihak berkuasa tempatan," kata Maszlee.

Artikel Sebelum

Pantang maut sebelum ajal

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain