A (H1N1): 6 lagi kematian dicatatkan, angka kematian kini 44 - Semasa | mStar

A (H1N1): 6 lagi kematian dicatatkan, angka kematian kini 44

PUTRAJAYA: Enam lagi kematian dicatatkan disebabkan oleh penularan wabak Influenza A(H1N1) hari ini menjadikan jumlah yang korban akibat virus itu di negara ini sebanyak 44 orang.

Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, kematian terbaru melibatkan bayi perempuan berumur 10 bulan, seorang bayi lelaki berumur 12 bulan, perempuan mengandung berusia 18 tahun, lelaki berusia 24 tahun dan dua orang lelaki yang berusia dalam lingkungan 60an.

Kata Liow sekolah yang mempunyai kes jangkitan virus tersebut hanya perlu ditutup sekiranya jumlah guru dan pelajar yang dijangkiti atau dikuarantin adalah tinggi.

Selain itu Liow menegaskan pegetua sekolah perlu mempertimbangkan perkara ini sekiranya berlaku dan patuh kepada arahan pengarah kesihatan negeri selepas melaporkanya kepada pengarah pelajaran negeri.

Peniaga yang menjual topeng muka dan pencuci tangan pesanitasi diberi amaran agar tidak sewenang-wenangnya menaikan harga barangan tersebut dan tindakan tegas akan diambil sekiranya didapati bersalah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel