Isu boikot majlis angkat sumpah YDP MPSP: Zahrain nafi beritahu Guang Eng

PULAU PINANG: Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang Datuk Zahrain Mohamed Hashim menafikan bahawa beliau telah memberitahu Ketua Menteri Lim Guan Eng bahawa tindakan sekumpulan ahli majlis memulaukan majlis angkat sumpah Yang Dipertua Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) semalam berikutan Ketua Whip MPSP, Johari Kassim mahu memegang jawatan itu.

Zahrain dalam sidang akhbar malam ini berkata beliau ada berbincang dengan Lim mengenai tindakan kumpulan itu, bagaimanapun beliau tidak pernah menyebut bahawa tindakan Johari itu adalah berikutan Johari tidak berpuas hati kerana tidak dilantik sebagai YDP MPSP.

"Takkan saya nak kata Johari mahu kedudukan itu. Mungkin dia (Lim) tersilap dengar. Kita dah bincang perkara itu. Saya tak pernah kata macam itu," katanya.

Semalam, lapan daripada sembilan ahli majlis MPSP dari PKR memulaukan majlis pelantikan Mokhtar Jait kerana membantah tindakan Lim yang dikatakan tidak berunding dengan PKR mengenai pelantikan tersebut.

Johari mendakwa Lim tidak memanggil PKR dan PAS untuk berunding walaupun sebelum ini telah ada persetujuan di peringkat kepimpinan pakatan pembangkang itu bahawa pelantikan YDP MPSP perlulah dibuat di kalangan pemimpin politik dan jawatan itu diserahkan kepada PKR.

Lim dalam sidang akhbarnya pagi ini berkata bahawa beliau telah difahamkan oleh Zahrain bahawa tindakan memboikot majlis pelantikan Mokhtar dibuat berikutan Johari tidak berpuas hati kerana beliau tidak dilantik memegang jawatan itu.

Zahrain berkata tindakan Johari dan lapan lagi ahli majlis itu kerana perasaan tidak puas hati YDP MPSP tidak dilantik dari kalangan ahli politik.

"Bila pegawai kerajaan dilantik menjadi YDP, mereka rasa mereka diketepikan, sebab itu ada kekecewaan," katanya.

Katanya isu tidak puas hati itu timbul berikutan salah faham dan masalah komunikasi di mana ahli majlis PKR tidak mengetahui mengenai pelantikan Mohktar.

Beliau berkata PKR tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap kumpulan yang terlibat memboikot majlis itu kerana mereka telah menyesali perbuatan mereka.

MPSP mempunyai 24 ahli majlis dan daripada jumlah itu, 10 diwakili pemimpin DAP, sembilan PKR, dua Pas dan tiga daripada pertubuhan bukan kerajaan. BERNAMA

Artikel Berikut

2 lagi kes H1N1 di Singapura

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain