Pilihan raya kecil Bukit Gantang, Bukit Selambau serentak 7 April - Semasa | mStar

Pilihan raya kecil Bukit Gantang, Bukit Selambau serentak 7 April

KOSONG... Kerusi Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau, Kedah dan Parlimen Bukit Gantang, Perak diisytiharkan kosong oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang bermesyuarat pagi ini ekoran keputusan ADUN V. Arumugam (kiri) meletakkan jawatan manakala Roslan Shaharum pula meninggal dunia awal minggu ini.
KOSONG... Kerusi Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau, Kedah dan Parlimen Bukit Gantang, Perak diisytiharkan kosong oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang bermesyuarat pagi ini ekoran keputusan ADUN V. Arumugam (kiri) meletakkan jawatan manakala Roslan Shaharum pula meninggal dunia awal minggu ini.

[DIKEMAS KINI, 3 PETANG] PUTRAJAYA: Pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau yang kosong awal minggu ini akan diadakan secara serentak 7 April ini.

Pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau yang kosong awal minggu ini akan diadakan secara serentak 7 April ini.

Tarikh penamaan calon pula diadakan 29 Mac.

Tempoh kempen adalah selama sembilan hari. Pilihan raya kecil ini diadakan hampir dua bulan selepas kekosongan wujud.

Pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang merupakan yang ketiga dan pilihan raya kecil DUN Bukit Selambau pula yag pertama sejak pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.

Ini kali pertama kekosongan dua kerusi wujud serentak disebabkan kematian dan meletak jawatan.

Kedua-dua pilihan raya kecil sebelum ini - kawasan Permatang Pauh dan Kuala Terengganu dimenangi oleh Pakatan Rakyat.

MAKLUMAT SEPINTAS LALU

Bercakap kepada pemberita di sini selepas mempengerusikan mesyuarat khas selama hampir dua jam bagi membincangkan tarikh pilihan raya kecil bagi kedua-dua kawasan tersebut, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, pihaknya mecapai keputusan tersebut dengan mengambil kira supaya tempoh berkempen tidak terlalu panjang.

"Kita tidak mahu timbul keresahan atau pun yang boleh menyebabkan gangguan ketentetaman awam dan juga keselamatan negara, jadi lebih baik kita buat serentak," kata beliau.

Kerusi Bukit Gantang kosong ekoran kematian penyandangnya, Roslan Shaharum, daripada PAS pada 9 April akibat diserang sakit jantung manakala kerusi Bukit Selambau dikosongkan oleh V. Arumugam daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang meletak jawatan.

Pada pilihan raya umum 2008 Roslan, 50, menewaskan Bendahari Umno, Datuk Abdul Azim Zabidi dan calon Bebas Mohganan P. Manikam dengan majoriti 1,566 undi.

Arumugam, 55, yang bertanding atas tiket Bebas menewaskan calon Barisan Nasional S. Krishnan. Arumugam kemudian menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Writ dan notis pilihan raya masing-masingnya akan dikeluarkan pada 16 Februari dan 17 Februari ini.

Ditanya sama ada pemilihan tarikh mengundi tersebut mempunyai kaitan dengan Perhimpunan Agung Tahunan dan pemilihan Umno pada 24 hingga 28 Mac ini, Abdul Aziz menafikannya.

"Ia tidak ada kena-mengena dengan Perhimpunan Agung Umno atau pun apa saja.

"Ia untuk kebaikan semua pihak dan juga supaya semua orang selesa dari segi pengurusan parti," katanya.

Umno mengadakan pemilihan pusat termasuk bagi sayap Pemuda, Wanita dan Puteri hujung bulan depan.

Berhubung kerusi DUN Bukit Selambau, beliau berkata, SPR berpuas hati dengan dokumen-dokumen yang telah dikemukakan oleh Speaker Kedah berhubung kekosongan kerusi tersebut ekoran peletakan jawatan Arumugam.

"Kita puas hati dan dokumen yang dikemukakan adalah sah.

"Kita juga telah dapatkan nasihat daripada penasihat undang-undang SPR juga Jabatan Peguam Negara dan kita yakin dokumen-dokumen itu sah... jadi kita tidak ragu-ragu berhubung kekosongan itu," katanya.

Dua minggu lalu, SPR memutuskan untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi DUN Changkat Jering dan Behrang atas alasan wujud keraguan dalam surat letak jawatan yang dikemukakan kepada badan tersebut.

Ditanya mengenai pemilihan tarikh pengundian yang jatuh pada hari Selasa iaitu hari bekerja yang boleh menyukarkan pengundi di luar kawasan, Abdul Aziz berkata, masalah itu tidak timbul kerana pemilih boleh mengambil cuti dan sebagainya untuk menunaikan tanggungjawab masing-masing.

Tambah beliau, faktor hari bekerja atau pun hari cuti hujung minggu tidak mempengaruhi peratusan keluar mengundi.

"Kita lihat pilihan raya kecil Kuala Terengganu. Ia diadakan pada hujung minggu tapi peratusan keluar mengundi masih juga rendah.

"Apa yang penting, kalau pengundi-pengundi itu bertanggungjawab, mereka akan pulang mengundi tidak kira pengundian dilakukan pada hari apa pun," katanya.

Menurut Abdul Aziz lagi, bagi pilihan raya kecil ini, SPR juga telah bersetuju untuk memberi kebenaran kepada pertubuhan bukan kerajaan pilihan raya Mafrel bertindak sebagai pemerhati.

Selain itu, Abdul Aziz berkata, SPR menyeru kepada semua pihak supaya mematuhi arahan-arahan daripada pihak polis yang menjaga keselamatan bagi memastikan keselamatan perjalanan pilihan raya dan ketenteraman awam berjalan dengan lancar dan terkawal.

BERITA TERDAHULU

Pilihan raya kecil 7, 14 Mac?

Oleh G. MANIMARAN dan ARIFFUDDIN ISHAK

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Pilihan raya kecil bagi dua kerusi di Perak dan Kedah ditentukan hari ini dengan dijangkakan diadakan awal bulan depan.

Antara tarikh menjadi perhatian ialah 7 dan 14 Mac.

Mengambil kira dua pilihan raya kecil sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di dipercayai akan memperuntukkan tempoh berkempen antara sembilan dan 10 hari.

Mesyuarat SPR hari ini membincangkan kekosongan kerusi Parlimen Bukit Gantang dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau.

SPR memaklumkan pihaknya telah menerima notis kekosongan kedua-dua kerusi berkenaan.

Kelmarin Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, mengikut peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan, pilihan raya kecil hanya boleh diadakan jika SPR dapat memastikan bahawa adanya kekosongan pada satu-satu kerusi Parlimen atau DUN berkenaan.

Bagi kerusi Parlimen Bukit Gantang, kekosongan berlaku ekoran kematian penyandangnya, Roslan Shaharum daripada PAS akibat serangan jantung, selepas terjatuh daripada basikal yang dinaikinya ketika dalam perjalanan ke farmasi berdekatan Batu Gajah, Perak Isnin lalu.

Pada hari yang sama, V. Arumugam daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletak jawatan sebagai ADUN Bukit Selambau seperti yang diumumkan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Peletakan jawatan itu yang berkuat kuasa serta-merta, dimaklumkan melalui surat yang dihantar Arumugam kepada Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah; Azizan dan Speaker DUN Kedah, Datuk Dr. Isa Ismail.

Sehubungan itu banyak pihak membuat andaian bahawa kerusi DUN Bukit Selambau tidak akan menyaksikan pilihan raya kecil, sama seperti yang berlaku bagi kerusi DUN Changkat Jering dan Behrang di Perak.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi pagi tadi berkata,"Suruhanjaya akan membuat dua keputusan penting hari ini."

Kata beliau, kes Bukit Gantang adalah jelas dan akan ditentukan tarikh pilihan raya kecil.

"Bagi kerusi Bukit Selambau, SPR akan mengkaji segala surat dan maklumat bagi menentukan sama ada wujud kekosongan atau tidak.

"SPR yang berkuasa untuk tetapkan sama ada berlaku atau tidak kekosongan walaupun Speaker yang maklumkan notis tentang kekosongan yang berlaku," katanya.

Beliau bagaimanapun mengakui bahawa pilihan raya kecil perlu segera diadakan.

SPR memaklumkan pihaknya telah menerima notis kekosongan kedua-dua kerusi berkenaan.

Minggu lalu SPR mengumumkan tiada pilihan raya kecil di DUN Behrang dan Changkat Jering walaupun Speaker DUN Perak V. Sivakumar mengumumkan kekosongan.

SPR memutuskan Jamaluddin Mohd. Radzi (Behrang) dan Kapten (B) Mohd. Osman Jailu (Changkat Jering) kekal sebagai ADUN di kawasan masing-masing kerana wujud keraguan pada surat peletakan jawatan yang dikatakan dihantar kedua-dua ADUN itu kepada Speaker DUN Perak.

Pilihan raya umum ke-12, 8 Mac tahun lalu, Roslan menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi, manakala Arumugam yang bertanding atas tiket Bebas menewaskan S. Krishnan juga daripada BN.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PILIHAN RAYA KECIL SEPINTAS LALU

Artikel Berkaitan

default image

MP, Pemuda Umno gaduh Parlimen dicemari

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain