Karpal dipilih Pengerusi Kaukus Integriti dan Kebebasan Institusi Kehakiman - Semasa | mStar

Karpal dipilih Pengerusi Kaukus Integriti dan Kebebasan Institusi Kehakiman

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh dipilih sebagai Pengerusi Kaukus Integriti dan Kebebasan Institusi Kehakiman yang ditubuhkan bagi mengkaji dan menilai mengenai badan kehakiman negara.

Mesyuarat penubuhan kaukus berkenaan dihadiri lebih daripada 30 ahli Parlimen Pakatan Rakyat manakala Barisan Nasional (BN) hanya diwakili oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Sementara itu, Karpal yang juga Pengerusi DAP ketika ditemui selepas mesyuarat berkenaan berharap lebih ramai ahli Parlimen BN akan menganggotai kaukus berkenaan yang dilihat begitu penting dalam mewujudkan badan kehakiman yang telus dan berkesan.

"Kita mahu kaukus ini mampu memberi satu perubahan kepada badan kehakiman negara ini terutamanya ketika berhadapan dengan perkara-perkara yang berkaitan dengan kredibiliti hakim," katanya.

Ditanya reaksinya apabila hanya seorang wakil BN yang hadir beliau berkata: "Hanya Nazri (Datuk Seri Mohamed) yang datang...itu sangat bagus, namun kita harap mesyuarat seterusnya nanti akan dihadiri lebih ramai (wakil BN)."

Mesyuarat yang dipengerusikan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu juga memutuskan supaya jawatan timbalan pengerusi akan diisi oleh ahli Parlimen BN yang akan dipilih oleh anggota Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC).

Enam wakil Pakatan Rakyat yang menganggotai kaukus berkenaan ialah Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju), Yusmadi Yusoff (PKR-Balik Pulau), R. Sivarasa (PKR-Subang), M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat), Fong Poh Kuan (DAP-Batu Gajah), Datuk Ab. Halim Ab. Rahman (PAS-Pengkalan Chepa) dan Dr. Mujahid Yusof Rawa (PAS-Parit Buntar)

Artikel Sebelum

Karpal buat laporan polis terhadap Ketua Hakim

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain

Minamino jadi buruan Liverpool

Guardiola bakal tinggalkan City?