Nafas Baru JB - Rencana | mStar

Nafas Baru JB

Kehadiran kafe trendi, kedai menjual baju dan bazar berjaya menghidupkan kembali bandar raya itu.

BANDAR RAYA Johor Baru mendapat nafas baru terutamanya pada waktu malam dengan kehadiran kafe yang trendi, kedai menjual baju dan bazar yang berjaya minat ramai pengunjung.

Pemulihan wajah lama ibu negeri Johor Baru, Tanjung Puteri pada 1855 telah membawa kepada pembukaan lebih banyak kedai-kedai runcit terutamanya di sepanjang Jalan Tan Hiok Nee, Jalan Pahang dan Jalan Dhobby.

Sebahagian daripada bandar ini agak ketinggalan dalam soal pembangunan berbanding kawasan lain di Johor Baru, terutamanya sejak pembukaan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Bangunan Sultan Iskandar enam tahun lalu.

Sebelum ini, pengguna yang ingin ke Singapura akan berulang alik menggunakan tambak Johor melalui Jalan Sultan Ibrahim.

Walau bagaimanapun, sejak pembukaan Kompleks CIQ di Bukit Chagar, menyebabkan pengguna terpaksa memandu pada jarak yang lebih iaitu lima kilometer dari tempat sebelum ini.

Keadaan ini memaksa sebahagian daripada peniaga menutup perniagaan mereka.

Hakikatnya, apabila pihak berkuasa memindahkan pentadbiran ke Kota Iskandar dari Bangunan Sultan Ibrahim di Bukit Timbalan pada 2009, bandar tersebut menjadi bandar berhantu.

Sejak beberapa tahun lalu, beberapa kedai baru dibuka oleh usahawan muda menyebabkan bandar raya terbabit seakan hidup kembali pada waktu malam.

Tukang gunting rambut, R.Siva, 76, yang membuka kedai di kawasan tersebut berkata, pembukaan kafe dan kedai-kedai lain telah merancakkan kembali perniagaan di kawasan berkenaan.

"Kedai yang baru dibuka di kawasan ini menyebabkan perniagaan saya bertambah maju dan ramai pelanggan berkunjung, terutamanya pada waktu malam.

"Selain daripada berhenti di bazar, restoran berhampiran mereka turut singgah di kedai gunting milik saya," katanya.

Hiap Joo Bakery yang dimiliki oleh Lim Meng Chen, 62, berkata, kerajaan negeri membuat keputusan untuk menjadikan Jalan Tan Hiok Nee kepada jalan kebudayaan sebagai pemulihan bandar lama.

"Setiap hari, terutamanya pada hujung minggu dan cuti umum, jalan di sini sibuk dengan aktiviti yang menarik pelancong dan penduduk tempatan.

"Perniagaan saya telah mencatatkan keuntungan dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana ramai pengunjung yang datang untuk mencuba kek pisang, pastri yang dibuat dengan menggunakan ketuhar arang zaman dahulu," katanya.

Pegawai bank Gerrard Tan, 28, berkata, kafe yang baru dibuka menambah landskap Johor Baru yang sentiasa berubah.

"Kedai-kedai di sini diberi nafas baru, walaupun kehadiran pusat beli-belah moden tidak jauh, ramai memilih untuk berkunjung ke bazar dan pasar malam di sini.

"Terdapat campuran kedai-kedai baru dan tradisional di sini yang dipenuhi dengan golongan muda dan tua," katanya.

Johan pula berharap kerajaan negeri dapat mengalakkan lebih ramai belia mengambil kesempatan daripada pelbagai program keusahawanan.

"Golongan belia sangat kreatif, pihak berkuasa yang terlibat serta kerajaan negeri sudah pasti akan membantu mereka," katanya.

Pelancaran Pusat Transformasi Bandar (UTC) oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di pusat beli belah Galleria@Kotaraya, Jalan Trus, bulan depan dijangka membantu menjadikan bandar raya ini lebih moden, kaya dengan sejarah.

"Golongan belia merupakan sumber yang sangat kreatif, jadi pihak berkuasa berkaitan termasuk kerajaan negeri perlu membantu mereka," katanya.

Pelancaran Pusat Transformasi Bandar (UTC) oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di pusat membeli-belah Galleria @ Kotaraya, Jalan Trus, bulan depan dijangka membantu pameran di bandar ini sebagai modal moden, kaya dengan sejarah.

Johor Baru

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MB Selangor Ditembak Peluru Persepsi PKR

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain