Klinik 1Malaysia Dapat Sokongan Pemimpin Masyarakat - Rencana | mStar

Klinik 1Malaysia Dapat Sokongan Pemimpin Masyarakat

PENUBUHAN klinik komuniti 1Malaysia pada umumnya mendapat reaksi positif daripada pemimpin masyarakat yang berpendapat ia akan dapat membantu golongan berpendapatan rendah di kawasan bandar.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bakal melancarkan klinik komuniti 1Malaysia Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur, esok serentak dengan 49 lagi klinik lain di seluruh negara seperti yang dijanjikan dalam Bajet 2010 bagi memperluaskan perkhidmatan kesihatan awam.

Ketua pegawai eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) Mohd Yusof Abdul Rahman berkata klinik 1Malaysia perlu disambut dengan baik oleh semua rakyat di negara ini.

Beliau berkata ia memberi kesan yang positif kepada mereka yang berpendapatan rendah dan miskin.

"Ia juga akan memberi infrastruktur yang diperlukan kepada mereka yang kurang upaya untuk menjalani rawatan yang sewajarnya di klinik yang berdekatan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

PEMERIKSAAN AWAL

Pengarah eksekutif pertubuhan amal, Yayasan Kebudayaan Xiao En, Prof Ong Seng Huat turut menyokong penubuhan klinik 1Malaysia yang sememangnya membantu golongan berpendapatan rendah untuk mendapatkan pemeriksaan awal.

"Klinik ini memang membawa kebajikan orang ramai terutamanya yang kurang mampu dan ia memang membantu mereka dapatkan rawatan secepatnya," kata beliau.

Katanya klinik 1Malaysia ini sejajar dengan slogan '1Malaysia' di mana ia dapat membantu rakyat berbilang kaum untuk menerima rawatan berbanding dengan klinik-klinik swasta yang kadangkadang dilanggani oleh satu atau dua kaum sahaja.

Jelasnya, penubuhan klinik ini secara tidak langsung membantu golongan yang pencen dan tiada insuran kesihatan dan sekaligus meringankan beban mereka.

Turut meyokong ialah Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) Datuk Dr Chiam Heng Keng yang berkata klinik 1Malaysia akan memberi manfaat terutamanya golongan perpendapatan rendah.

"Lebih baik kita ada klinik ini daripada tidak ada. Sekurang-kurangnya mereka menyediakan sesuatu seperti perkhidmatan dan kemudahan kesihatan ini di kawasan bandar," kata beliau.

Mengenai klinik itu yang dikendalikan oleh seorang jururawat dan pembantu perubatan, katanya klinik ini akan mengendalikan kes kecil sahaja sementara kes kritikal yang memerlukan perhatian doktor, pesakit boleh segera ke klinik berhampiran.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata klinik 1Malaysia dibenarkan untuk memberi ubat bagi sakit ringan sahaja seperti demam, batuk atau pun luka ringan dan kes kronik akan dirujuk ke klinik yang lebih besar atau hospital.

Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) pula melahirkan kebimbangan bahawa klinik 1Malaysia akan menjejaskan taraf perkhidmatan kesihatan di negara dan ia dilaporkan akan berdialog dengan kementerian berkenaan pada Jumaat ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Meraikan Hubungan 35 Tahun Havana-KL

Artikel Berikut

Tumbuhan Herba Khazanah Berharga

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain