500 Mahasiswa Berentap Kejohanan Debat Diraja - Kampus | mStar

500 Mahasiswa Berentap Kejohanan Debat Diraja

PULAU PINANG: Seramai 500 pendebat daripada 24 institusi pengajian tinggi akan berkampung selama enam hari di Universiti Sains Malaysia (USM) sempena pertandingan Debat Diraja Malaysia kali ke-16 bermula Sabtu ini.

Naib Canselor USM, Profesor Datuk Omar Osman berkata, sebanyak 84 pasukan akan mewakili universiti masing-masing dalam tiga kategori yang dipertandingkan iaitu Bahasa Melayu (Utama dan Muda), Bahasa Inggeris (Utama dan Muda) dan Bahasa Arab.

Beliau berkata, ini merupakan kali kedua USM menjadi tuan rumah bagi pertandingan itu yang mana kali pertama pada tahun 1999 dan tahun ini merupakan kali pertama USM menghantar pasukan untuk kategori Bahasa Arab.

"Hampir kesemua universiti menghantar pasukan untuk kategori Bahasa Melayu, 15 universiti untuk Bahasa Inggeris dan 10 universiti untuk Bahasa Arab.

"Walaupun Bahasa Arab tidak menjadi bahasa utama di universiti tapi penglibatan universiti untuk kategori ini bagus," katanya pada satu sidang akhbar di sini, Rabu.

Timbalan Pendaftar Bahagian Hal Ehwal Pembangunan Pelajar USM, Nazru Ismail, berkata pertandingan anjuran Majlis Debat Universiti-universiti Malaysia itu merupakan pertandingan yang berprestij kerana ia mengumpulkan ramai pendebat daripada semua IPT awam dan swasta.

"Pertandingan lain ada yang melibatkan antara IPT tetapi spesifik untuk satu kategori sahaja," katanya.

Fatin Syamila Fadzil, 21, seorang pendebat USM bagi kategori Bahasa Arab yang merupakan pelajar Tahun Dua jurusan Sains Biologi (Agrobiologi), berkata penglibatan kali pertama USM dalam kategori itu merupakan cabaran yang besar untuk pasukannya bagi membawa kecemerlangan kepada USM.

"Bagi saya pertandingan ini adalah sebagai langkah pertama untuk kami menimba pengalaman dan belajar sesuatu untuk maju dalam perdebatan Bahasa Arab," katanya.

Pertandingan debat bagi kategori Bahasa Melayu dan Bahasa Arab akan diadakan di USM kampus induk manakala bagi kategori Bahasa Inggeris akan berlangsung di USM Kampus Kejuruteraan di Nibong Tebal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Perutusan 2012 Naib Canselor UPM

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain