Orang paling kaya di Britain rancang keluar UK, 'lari' bayar cukai £4 bilion - Dunia | mStar

Orang paling kaya di Britain rancang keluar UK, 'lari' bayar cukai £4 bilion

Sir Jim Ratcliffe. -fotoAFP/Getty

LELAKI terkaya Britain dijangka akan meninggalkan United Kingdom dalam usaha untuk 'lari' daripada membayar cukai sehingga £4 bilion (RM21 bilion), menurut laporan.

Sir Jim Ratcliffe, 66, dikatakan memperoleh nilai bersih kira-kira £21.05 bilion sebagai pengerusi dan ketua pegawai eksekutif kumpulan syarikat kimia Ineos, yang ditubuhkan pada tahun 1998.

Ratcliffe yang terkenal menyokong Brexit itu dikatakan telah mendaftarkan firma perakaunan antarabangsa Pricewaterhouse Coopers (PwC) untuk membantunya berpindah ke Monaco, 'syurga' perlindungan cukai yang terkenal.

"Ratcliffe sedang berbincang dengan PwC untuk mengelak cukai, yang juga bakal menguntungkan dua tokoh eksekutif senior di perusahaan kimia miliknya iaitu Ineos," memetik laporan Daily Mail, Ahad.

Menurut Sunday Times, dia secara sah dapat berkongsi antara £1 bilion dan £10 bilion dengan eksekutif kanan Andy Currie serta John Reece.

Ini akan mengelakkan mereka daripada membayar cukai antara £400 juta dan £4 bilion setahun kepada Perbendaharan.

Berita ini muncul sejurus selepas Ratcliffe mengkritik cukai hijau 'bodoh' EU yang dikatakan menekan industri kimia Eropah.

Dalam surat terbuka kepada presiden Suruhanjaya Eropah, Jean-Claude Juncker, Ratcliffe memberi amaran bahawa Eropah 'tidak lagi kompetitif' kerana undang-undang tenaga dan buruh, yang menurutnya adalah yang paling mahal di planet ini.

Syarikatnya membuat keuntungan tahunan sekitar £45 bilion setahun dan menggaji 18,500 pekerja.

Ineos sebelum ini menerima pinjaman £230 juta pada 2014 untuk membina kemudahan baharu untuk mengimport gas syal.

Produk-produknya digunakan untuk membuat ubat gigi, membuat antibiotik dan air bersih.

Tokoh parti buruh, John McDonnell berkata: "Ketamakan pengelak cukai yang kaya-raya ini tiada batasan.

"Tidakkah mereka sedar bahawa setiap sen yang disembunyikan di tempat perlindungan mereka adalah wang yang tidak dibelanjakan untuk merawat pesakit, atau penjagaan sosial yang menjaga orang tua, yang terpinggir, atau pendidikan kanak-kanak?" -MetroUK

cukai , Brexit , Sir Jim Ratcliffe , kaya

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain