iPhone 2018: Ramalan Nama, Harga, Ciri & Tarikh Pelancaran - Dunia | mStar

iPhone 2018: Ramalan Nama, Harga, Ciri & Tarikh Pelancaran

-foto REUTERS

iPhone X keluaran Apple mungkin yang terbaik dalam bisnes ini, tetapi persaingan terhadapnya telah ditingkatkan dengan ketara minggu lalu.

Samsung dan Sony kedua-duanya memperkenalkan telefon kemegahan terbarunya di Mobile World Congress dengan Galaxy S9 membuktikan persaingannya yang paling cepat.

Samsung S9 dan Sony XZ2 memaparkan skrin edge to edge, selain meningkatkan kameranya dengan ketara.

Tetapi Apple dilihat mungkin tidak akan bertindak balas, sehinggalah pada September ini.

Walaubagaimanapun, ramai orang tertanya-tanya adakah akan ada iPhone 9 selepas iPhone 8 dan iPhone X?

Berikut apa yang kami tahu setakat ini mengenai rancangan Apple untuk tahun 2018.

Nama


Terdapat perdebatan hebat mengenai nama telefon pintar keluaran Apple ini yang seterusnya.

Pengganti kepada iPhone 8 dan 8 Plus mungkin dipanggil iPhone 8s dan 8s Plus, atau mungkin juga dengan nama iPhone 9 dan 9 Plus.

Untuk iPhone X, ada yang mencadangkan iPhone Xs, iPhone XI, iPhone 11 atau mungkin 'generasi kedua' iPhone X.

Sebaliknya, Apple telah membayangkan bahawa iPhone X adalah peranti sekali sahaja (one-off), mencadangkan bahawa Apple mungkin akan kembali kepada dua model pada 2018.

Reka bentuk

Penganalisis KGI Securities, Ming-Chi Kuo, yang mempunyai rekod prestasi kebocoran tepat mengenai produk Apple, menjangkakan tiga model iPhone skrin penuh baharu pada dapat dilihat pada 2018.

Satu daripadanya akan mengekalkan reka bentuk iPhone X, dengan paparan OLED 5.8 inci, satu lagi akan mempunyai paparan OLED 6.5-inci dan yang ketiga akan mempunyai paparan LCD 6.1-inci, menjadikannya lebih seperti versi skrin penuh dari iPhone 8 Plus.

-foto KGI Securities

Dalam nota penyelidikannya yang terbaru, yang diperoleh oleh MacRumors, Kuo berkata kedua-dua model OLED akan mensasarkan pasaran mewah, manakala model LCD akan mensasarkan pasaran rendah dan sederhana.

"Kami percaya perbezaan perkakasan utama dalam dua model OLED baharu adalah ukuran, dalam usaha untuk memenuhi pelbagai keperluan pasaran mewah," katanya.

"Model TFT-LCD baharu akan berbeza dengan ketara berbanding model OLED dalam spesifikasi perkakasan dan reka bentuk.

"Titik jualan utama model TFT-LCD mungkin merupakan pengalaman pengguna yang inovatif dalam reka bentuk skrin penuh bersepadu dan penginderaan 3D dengan tanda harga yang lebih rendah."

Walaupun semua model 2017 Apple dibuat dari kaca, untuk membolehkan pengecasan tanpa wayar, Nikkei melaporkan bahawa syarikat itu mungkin beralih semula ke logam untuk model LCD 6.1-inci, memetik sumber yang rapat dengan reka bentuk produk syarikat.

Ciri dan spesifikasi


Kuo percaya ketiga-tiga model itu akan dilengkapi dengan sistem kamera TrueDepth seperti iPhone X, yang membolehkan ciri-ciri seperti Face ID dan Animojis.

Ini berpotensi membolehkan Apple menghapuskan pembacaan cap jari Touch ID, tetapi ia akan menjadi langkah kontroversi, memandangkan reaksi bercampur-campur mengenai Face ID yang diterima setakat ini.

Telefon baharu ini hampir pasti mempunyai 'chipset' yang dinaik taraf, dipanggil A12 dan hampir pasti akan menawarkan peningkatan prestasi dan bateri.

Ia juga mungkin kalis air dan mempunyai teknologi pengecasan tanpa wayar yang lebih baik.

Tarikh

Model-model seterusnya hampir pasti akan diumumkan pada dua minggu pertama September 2018.

Syarikat itu cenderung memilih hari Selasa dan Rabu, jadi tarikhnya sama ada pada 4 atau 5 September, atau 11 atau 12 September.

Biasanya jarak antara pelancaran dan jualan mengambil masa kira-kira satu minggu setengah, jadi jika anda sudah merancang untuk membelinya, anda mungkin boleh mendapatkannya pada pertengahan September.

Harga

iPhone X adalah iPhone paling mahal Apple, dengan harga harga £999 (RM5,421) untuk versi 64GB, naik sehingga £1,149 (RM6,235) untuk model 256GB.

iPhone 8 bermula pada harga £699 (RM3,793) untuk model 64GB, naik sehingga £849 (RM4,607) untuk versi 256GB, dan iPhone 8 Plus datang dengan harga £799 (RM4,335) untuk versi 64GB dan £949 untuk 256GB.

Model Apple 2018 tidak semestinya lebih murah, tetapi syarikat mungkin cuba untuk mengekalkannya harganya di bawah £1,000 (RM5,426) untuk mengelakkan ia terlalu jauh dari jangkauan pelanggan.

Sekiranya ramalan Kuo untuk model pertengahan benar, harganya mungkin sekitar harga £649 (RM3,521) hingga £749 (RM4,064). -MirrorUK

iPhone , produk Apple , iPhone 2018

Artikel Berkaitan

Artikel Lain