Hakim Gantung Larangan Niqab Quebec - Dunia | mStar

Hakim Gantung Larangan Niqab Quebec

TORONTO: Hakim mahkamah di Kanada menggantung sebahagian undang-undang Quebec yang melarang penduduk memakai niqab ketika berkhidmat dalam perkhidmatan kerajaan.

Perkembangan itu dilihat sebagai kemenangan kepada beberapa kumpulan hak kebebasan awam yang berpendirian bahawa undang-undang itu bertentangan dengan perlembagaan dan bersifat menindas golongan wanita Islam.

Hakim Babak Barin menggantung sebahagian daripada akta yang melarang menutup muka sehingga kerajaan mengeluarkan garis panduan bagaimana ia dilaksanakan dan sejauh mana pengecualian boleh diberikan kepada golongan itu.

Kerajaan di wilayah majoriti berbahasa Perancis, Quebec kini mempunyai peluang menjelaskan bagaimana undang-undang itu akan dilaksanakan secara terperinci.

Undang-undang yang diluluskan pada Oktober lalu itu terpakai kepada semua termasuk guru, pelajar, kakitangan hospital, anggota polis, pemandu bas dan pengguna perkhidmatan kereta api.

Walaupun dasar itu tidak tertumpu kepada sebarang agama, perdebatan sebelum ini tertumpu kepada niqab yang dipakai majoriti kecil wanita Muslim. - Reuters


Quebec , niqab

Artikel Sebelum

Pesawat Dilencong Gara-Gara Nama WiFi

Artikel Berikut

Tahanan PBB Mahu Jadi Askar

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo