Qatar Desak, Arab Saudi Isytihar Perang - Dunia | mStar

Qatar Desak, Arab Saudi Isytihar Perang

MANAMA: Desakan Qatar supaya mengantarabangsakan kawasan ibadah haji disifatkan sebagai agresif dan perisytiharan perang terhadap Arab Saudi.

Demikian pandangan yang diputuskan pada mesyuarat menteri luar empat negara Arab yang memulaukan Qatar seperti yang diumumkan Menteri Luar Saudi, Adel Al-Juber.

Beliau bercakap kepada stesen televisyen Al Arabiya dan Al Hadath selepas mesyuarat berkenaan.

“Kami berhak untuk bertindak balas terhadap sesiapa yang bekerjasama untuk mengantarabangsakan kawasan suci (Makkah dan Madinah.)”

Bagaimanapun, di Doha, Menteri Luar Qatar, Sheikh Mohammmed bin Abdulrahman al-Thani berkata, tidak ada pegawai negaranya yang membuat gesaan seumpama itu.

“Kami bosan dan letih bertindak balas terhadap maklumat dan cerita palsu yang direka,” kata Shiekh Mohammed kepada stesen televisyen Al Jazeera.

Bagaimanapun Qatar ada menuduh Arab Saudi mempolitikkan haji dan melaporkan kepada jawatankuasa khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai kebebasan beragama kerana bimbang halangan yang dihadapi rakyat negara itu bagi menunaikan ibadah berkenaan tahun ini.

Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Mesir dan Bahrain sebelum ini mengeluarkan senarai 13 tuntutan untuk dipatuhi Qatar untuk mengakhiri pemulauan ke atasnya.

Antara tuntutan itu ialah Qatar perlu menghentikan sokongan terhadap Ikhwanul Muslimin dan menutup stesen berita satelit yang berpejabat di Doha, Al Jazeera. - Reuters


Qatar , Al Arabiya , Adel Al-Juber

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Trump Pecat Scaramucci

Lebih Artikel