Hotel Tergantung Tarikan Terkini Gunung Parang - Dunia | mStar

Hotel Tergantung Tarikan Terkini Gunung Parang

HOTEL tergantung di lereng tanah tinggi pada kedudukan 900 meter bakal menjadi tarikan terkini Badega Gunung Parang, Purwakarta di Jawa Barat.

Sepuluh bilik akan mula ditawarkan mulai September ini khusus buat penggemar aktiviti lasak dan pendakian.

"Hotel tergantung di Gunung Parang dijangka menarik kehadiran pengunjung yang gemarkan cabaran," pemerintah daerah itu, Dedi Mulyadi yang dipetik kompas.com.

Persekitaran yang begitu mengujakan bermula dari pemandangan pergununan hingga ke empangan Jatiluhur dapat dilihat dengan jelas dari bilik hotel berkenaan.

Keunikan penginapan tanah tinggi yang diharap dapat meningkatkan sektor pelancongan Indonesia itu mengutamakan aspek keselamatan.

Setiap bilik dibina menggunakan kerangka besi yang dipacak ke batu gunung  menggunakan peralatan khusus pada ketinggian berbeza dan bilik paling mahal terletak pada kedudukan paling tinggi.

Sementara itu, pendaki Dhany Daelami yang juga operator pelancongan sekitar gunung berkenaan memuji pembinaan hotel berkenaan.

"Setakat ini, satu bilik telah siap digantung dan dalam proses untuk dilengkapkan dengan hiasan dalaman dan juga kemudahan air," katanya.

Kata Dhani, Gunung Parang yang tingginya mencecah 1,000 meter di atas pasar laut sememangnya popular di kalangan pendaki dalam dan luar negara.

"Gunung ini mempunyai struktur batu, menegak dan mendatar dan memerlukan tempoh hingga 1.5 jam untuk sampai ke puncak," katanya.

Gunung Parang

Artikel Sebelum

Camden Market Di London Terbakar

Artikel Berikut

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain