Korea Utara Beri Amaran Lancar Ujian Nuklear - Dunia | mStar

Korea Utara Beri Amaran Lancar Ujian Nuklear

Korea Utara telah menjalankan lima ujian nukelar sejak 11 tahun lalu dan ia dipercayai berusaha untuk mencapai hasratnya membangunkan peluru berpandu yang boleh membawa kepala peledak ke benua Amerika Syarikat. Foto KCNA VIA KNS/AFP/STR

SEOUL: Korea Utara pada Isnin memberi amaran ia akan menjalankan ujian nuklear "pada bila-bila masa di mana-mana lokasi" yang ditetapkan kepimpinannya.

Ketegangan sedang memuncak di semenanjung Korea berlarutan selama berminggu-minggu, dengan tanda-tanda Korea Utara mungkin bersiap sedia untuk melancarkan peluru berpandu jarak jauh atau ujian nuklearnya keenam, dengan Washington enggan untuk menolak serangan tentera sebagai tindak balas.

Seorang jurucakap kementerian luar Korea Utara berkata, Pyongyang bersiap sedia sepenuhnya terhadap sebarang pilihan yang diambil Amerika Syarikat (AS).

Rejim itu akan terus mengukuhkan keupayaan serangan nuklear bersifat pencegahan melainkan Washington memansuhkan dasar permusuhan, katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan agensi berita KCNA.

"Langkah-langkah Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) untuk mengukuhkan kuasa nuklear sehingga maksimum dan akan dilakukan dengan cara yang berturut-turut pada bila-bila masa dan mana-mana lokasi yang diputuskan kepimpinan tertinggi," tambah jurucakap itu.

Korea Utara telah menjalankan lima ujian nuklear dalam tempoh 11 tahun dan ia dipercayai berusaha mencapai hasratnya membangunkan peluru berpandu yang berupaya membawa kepala peledak ke benua AS. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain