Jutawan F1 India Ditahan Gara-Gara Hutang RM6.4 Bilion - Dunia | mStar

Jutawan F1 India Ditahan Gara-Gara Hutang RM6.4 Bilion

LONDON: Jutawan pasukan Formula Satu (F1) dari India, Vijay Mallya ditahan polis sini pada Selasa selepas didakwa terlibat dalam kes penggubahan wang melibatkan hutang lebih satu bilion pound sterling (RM5.5 bilion) yang dikaitkan dengan kejatuhan syarikat penerbangan miliknya.

Vijay yang tinggal di sebuah rumah agam di Hertfordshire dan dikenali sebagai The King of Good Times, menyerah diri di sebuah balai polis di London.

Pihak berkuasa India mahu beliau diekstradisi ke negara asal ketika penyiasat meneliki kes hutang yang masih belum dibayar kepada syarikat penerbangan Kingfisher Arlines yang mengalami kerugian teruk pada 2012 sehingga menyebabkan 8,500 orang kehilangan kerja.

Pada sesi pendengaran kes di Mahkamah Majistret Westminster, jutawan berusia 61 tahun itu dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak 650,000 pound sterling (RM3.6 juta) sehingga kes itu ditangguhkan pada 17 Mei depan.

Kerajaan India yang menarik semula pasport Vijay pada April tahun lalu, memuji penangkapan jutawan itu dan tidak akan membenarkan pihak yang terlibat dalam kes penipuan terlepas.

"Vijay akan dibawa pulang ke India. Kerajaan sedang berusaha ke arah itu. Tiada siapa boleh terlepas," kata Menteri Junior Kewangan, Santosh Gangwar.

Bagaimanapun, Vijay menerusi satu kenyataan dalam laman Twitter pada awal tahun ini mendakwa dirinya sebagai tidak bersalah.

"Satu rupee pun tidak disalahguna."

Jabatan Penguatkuasa India yang ditugaskan menyiasat kes itu, mendapati hutang Vijay berjumlah 94 bilion rupee (RM6.4 bilion) dan sebuah mahkamah di New Delhi meminta jutawan tersebut hadir ke semasa perbicaraan.

Vijay Mallya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Aksi Seksi Penjaga Garisan Curi Tumpuan

Artikel Lain