HRW Selar Kerajaan Myanmar Nafi Tindas Etnik Rohingya - Dunia | mStar

HRW Selar Kerajaan Myanmar Nafi Tindas Etnik Rohingya

NEW YORK: Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia (HRW) menyelar laporan siasatan suruhanjaya siasatan Myanmar yang menafikan pasukan keselamatan negara itu melakukan penindasan ke atas etnik minoriti Islam Rohingya di Rakhine.

Laporan suruhanjaya itu yang bertanggungjawab menyiasat insiden keganasan di Rakhine, disiarkan beberapa hari selepas satu rakaman video menunjukkan anggota polis Myanmar memukul beberapa penduduk etnik Rohingya.

Berdasarkan laporan siasatan itu, suruhanjaya terbabit yang ditubuhkan oleh kerajaan mendapati dakwaan yang mengatakan pasukan keselamatan Myanmar menindas dan melaksanakan kempen mengusir penduduk Islam Rohingya sebagai tidak benar.

Selain itu, suruhanjaya terbabit yang diketuai oleh bekas jeneral tentera yang disenaraihitam Amerika Syarikat (AS), tidak menemukan bukti cukup menunjukkan kes wanita Rohingya dirogol oleh anggota keselamatan serta kes bakar dan penderaan terhadap etnik tersebut.

"Saiz penduduk Bengali, masjid dan pusat keagamaan yang dibina di kawasan bergolak merupakan bukti  bahawa pembunuhan beramai-ramai dan penindasan agama tidak berlaku di sini," jelas laporan itu seperti dilaporkan media tempatan.

Kerajaan Myanmar enggan mengiktiraf etnik Rohingya sebagai satu daripada golongan minoriti di negara itu, sebaliknya melabelkan mereka sebagai etnik Bengali atau pendatang haram dari negara jiran, Bangladesh.

Bagaimanapun laporan suruhanjaya terbabit dikritik oleh HRW yang menyifatkannya sebagai satu kesilapan.

"Laporan itu merupakan contoh yang menunjukkan kesimpulan politik yang kurang matang dengan menyatakan situasi yang berlaku sebagai tidak teruk dan mahu mengurangkan tekanan masyarakat antarabangsa," jelas HRW.


Rohingya , HRW

Artikel Sebelum

Pegawai Di China Tembak Majikan, Datuk Bandar

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain