Tujuh Cedera Dirempuh Teksi - Dunia | mStar

Tujuh Cedera Dirempuh Teksi

HONG KONG: Seorang budak berusia enam tahun dan seorang warga emas berusia 89 tahun antara tujuh yang cedera apabila sebuah teksi merempuh laluan orang ramai di Causeway Bay, Sabtu.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 10.30 pagi di luar gedung beli-belah Sogo.

Kawasan itu sesak dengan pejalan kaki yang menunggu untuk menyeberang jalan raya dan pelanggan Sogo yang sering memenuhi kawasan tersebut.


Sekurang-kurangnya tujuh orang - empat perempuan dan tiga lelaki berusia enam hingga 89 tahun cedera dalam kemalangan itu.

Pemandu berusia 71 tahun, dengan nama keluarga Lau, telah ditangkap kerana memandu secara berbahaya menyebabkan kecederaan dalam jumlah yang besar. Beliau bagaimanapun lulus ujian alkohol.


Berdasarkan video pengawasan, teksi yang dipandu Lau seolah-olah hilang kawalan dan merempuh kaki lima yang dipenuhi orang ramai, sebelum kenderaan terhenti.


Beberapa pejalan kaki dilihat telah terjatuh, tetapi perkara pertama yang pemandu itu lakukan selepas keluar dari teksinya adalah memeriksa keretanya, sebelum menghampiri salah seorang daripada mereka yang cedera.

Sebelah kiri kenderaan mengalami kerosakan kecil, cermin kereta sedikit retak.

"Seseorang berlari ke jalan raya secara tiba-tiba dan saya tidak dapat menghentikan kereta saya dengan segera," Lau memberitahu Cable TV, sambil menambah dia mempunyai penumpang di dalam kereta apabila kemalangan itu berlaku.

Saksi berkata, mereka mendengar bunyi dentuman kuat sebelum mengetahui tentang kejadian tersebut.

Empat daripada mangsa yang cedera berada dalam keadaan sedar semasa dihantar ke Hospital Ruttonjee di Wan Chai untuk rawatan.

Pada petang Sabtu, tiga pesakit telah dibenarkan pulang dan seorang berada dalam keadaan stabil. Tiga lagi mangsa mendapatkan rawatan sendiri.

Berdasarkan video, pakar mekanikal dan perunding kemalangan jalan raya Lo Kok-Keung menganggarkan kelajuan teksi itu sekitar 42km / jam ketika ia merempuh orang ramai.

"Jika kereta itu tidak berhenti dan terus bergerak pada kelajuan ini, lebih ramai orang akan telah cedera parah," kata Lo. - South China Morning Post

Artikel Berikut

52 Maut Akibat Serangan Bom Di Pakistan