Angkasawan AS Mengundi Di Angkasa Lepas

MIAMI: Angkasawan tunggal Amerika Syarikat (AS), Shane Kimbrough yang kini berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) telah menunaikan tanggungjawab mengundi lebih awal di angkasa lepas.

Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) memaklumkan, Kimbrough adalah angkasawan terbaharu yang menyambung tradisi mengundi sambil terapung di dalam ISS yang kini berada di orbit Bumi.

Kimbrough menaiki sebuah roket Soyuz buatan Rusia menuju ke ISS pada 19 Oktober lalu untuk memulakan misi empat bulan di pusat penyelidikan itu bersama dua kosmonaut Rusia.

Selain Kimbrough, Nasa turut mengesahkan seorang lagi angkawasan wanitannya, Kate Rubins yang turut mengundi ketika berada di angkasa lepas sebelum pulang ke tanahair seminggu lalu.

Angkasawan AS boleh mengundi dari angkasa lepas di bawah undang-undang negeri Texas sejak 1997.

Kebanyakan angkasawan tinggal di kawasan bandar Houston yang menempatkan pusat kawalan Nasa dan Pusat Angkasa Johnson.

Rakyat AS pertama yang megundi dari angkasa lepas ialah David Wolf. Dia membuang undi dari stesen angkasa lepas Rusia, Mir.

Angkasawan AS pertama mengundi dalam pilihan raya Presiden dari angkasa lepas pula ialah Leroy Chiao pada 2004.

“Penghuni terkini ISS, Kimbrough ialah angkasawan terbaharu yang mengambil peluang untuk mengundi,” kata Nasa dalam satu kenyataan.

Satu kertas undi elektronik di hantar melalui emel ke akaun peribadi Kimbrough di Pusat Angkasa Johnson sebelum ia kemudian menghantar emel tersebut ke ISS supaya Kimbrough boleh menunaikan tanggungjawabnya ketika berada 400 kilometer dari permukaan Bumi.

Seterusnya, kertas undi elektronik itu dihantar semula ke Texas melalui emel.

Nasa atau Kimbrough bagaimanapun tidak mendedahkan calon mana yang dipilihnya sebagai Presiden AS. – AFP


AS, ISS, Shane Kimbrough, Soyuz

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pusat Undian Enam Negeri Pertama Ditutup

Artikel Lain