Gabenor Isytihar Darurat Di North Carolina

NEW YORK: Gabenor North Carolina mengisytiharkan perintah darurat di seluruh negeri itu susulan keganasan rusuhan yang memasuki hari kedua di Charlotte, lapor portal Al Jazeera.

Rusuhan itu tercetus selepas bantahan terhadap insiden seorang lelaki kulit hitam ditembak mati polis, bertukar ganas dan menyaksikan seorang penunjuk perasaan cedera parah akibat terkena tembakan rambang.

Polis mendakwa, tembakan yang menyebabkan seorang penunjuk perasaan cedera parah, dipercayai dilepaskan oleh orang awam, bukannya pihak polis.

"Saya mengumumkan perintah darurat dan mengerahkan Pasukan Pengawal Negara untuk mengembalikan ketenteraman," kata Gabenor Pat McCrory pada malam Rabu.

Pada awalnya, penunjuk perasaan berarak di seluruh Charlotte secara aman bagi membela nasib Keith Lamont Scoott yang ditembak mati pada Selasa ketika mangsa sedang membaca buku sambil menunggu anak pulang dari sekolah.

Namun tindakan polis antirusuhan melepaskan gas pemedih mata menyebabkan demonstrasi itu menjadi rusuhan dengan penunjuk perasaan bertindak ganas memusnahkan harta benda awam termasuk kenderaan polis.

Pasukan keselamatan turut menggunakan peluru getah bagi menyuraikan protes, tetapi keadaan bertambah buruk apabila lebih ramai yang menyertai tunjuk perasaan itu.

Setakat malam Rabu, seramai 16 anggota polis dan beberapa penunjuk perasaan cedera dalam pertempuran, tetapi tiada sebarang tangkap dibuat.


Rusuhan, Amerika Syarikat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Remaja Gergasi AS Semakin Membesar

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain