Bakar Hutan: Indonesia Makin Tegas, Tahan Lebih 450 Suspek

JAKARTA: Kejadian kebakaran hutan yang mengakibatkan masalah pencemaran dan gangguan kesihatan penduduk tempatan dan negara jiran mendorong pihak berkuasa Indonesia bertindak lebih tegas tahun ini.

Setkat ini, lebih 450 suspek telah ditahan kerana disyaki melakukan pembakaran terbuka di tanah dan hutan negara itu dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini.

Ketua Polis Negara, Tito Karnavian berkata, penahanan suspek kegiatan itu adalah antara langkah pencegahan yang dilaksanakan kerajaan untuk mengurangkan kadar titik panas di negara itu.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak fakta bahawa faktor cuaca juga turut memberi kesan dalam hal berkenaan.

"Bilangan suspek yang ditahan tahun ini meningkat berbanding tahun sebelumnya.

"Ini adalah antara faktor kenapa gejala pembakaran hutan berkurangan tahun ini," katanya.

Ketua Penyiasat Indonesia, Ari Dono Sukmanto pula berkata, selain 454 suspek, sembilan individu yang mempunyai kaitan dengan syarikat yang dipercayai memulakan pembakaran hutan turut ditahan.

"Semua sembilan syarikat masih disiasat," katanya.

Tahun lalu, polis Indonesia menahan 196 inividu termasuk yang mempunyai jaringan dengan 25 syarikat yang dikenal pasti terlibat dalam kegiatan itu.

Bagi mengelak berulangnya krisis jerebu 2015, Presiden Joko Widodo telah mengarahkan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan tegas terhadap semua pihak yang disyaki terlibat.

Setakat ini, Malaysia dan Singapura telah menyatakan kesediaan untuk menghantar pasukan untuk membantu menangani masalah kebakaran hutan termasuk di kawasan perladangan sekitar Riau dan Kalimantan.

Indonesia, hutan, jerebu, Joko Widodo

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

India Cadang Haramkan Ibu Tumpang

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain