Agensi Indonesia Beri Amaran Krisis Jerebu Serantau Mungkin Berulang

JAKARTA: Negara-negara jiran Indonesia akan berdepan masalah jerebu yang sama seperti dihadapi sebelum ini jika semua pihak berkaitan tidak melaksanakan langkah-langkah sukar untuk memadamkan kebakaran tanah melibatkan beberapa kawasan di wilayah Riau dengan segera.

"Pada masa ini, angin cenderung bertiup ke arah tenggara. Jika asap jerebu berlaku, kemungkinan besar ia akan dibawa oleh angin ke negara-negara jiran kita," kata Ketua Badan Meteorologi, Kilmatologi dan Geofisika (BMKG) Indonesia, Sugarin di Pekanbaru, Riau Isnin.

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh agensi, satelit Terra dan Aqua mengesan 54 titik panas di Rokan Hilir pada pagi Isnin, menjadikannya kawasan yang mempunyai jumlah titik panas tertinggi di Riau.

Sementara itu, Dumai dikesan mempunyai 15 titik panas, diikuti oleh Bengkalis (lapan), Rokan Hulu (lima), dan Kepulauan Meranti, Indragiri Hulu dan Siak, yang mencatatkan tiga titik panas setiap satu. Kampar dilaporkan hanya mencatatkan satu titik panas.

"Secara keseluruhan, 92 titik panas dikesan di Riau pagi ini.

"Bilangan titik panas di wilayah itu telah meningkat dengan ketara, kerana hanya 66 titik panas dikesan pada Ahad. Ini disebabkan cuaca yang kering, yang menjadikan tanah lebih mudah terbakar."

Penduduk di Duri, daerah Mandau, kabupaten Bengkalis, mendakwa mereka dapat menghidu bau asap sejak awal Isnin.

Beberapa kawasan di daerah Tanah Putih, kabupaten Rokan Hilir, telah dilitupi dengan asap tebal sejak pagi Isnin. Asap itu datang dari kebakaran tanah di kampung Putat di daerah Tanah Putih dan kampung Siarang Arang di daerah Pujud. - The Jakarta Post/ Asia News Network
titik panas, kebakaran tanah, BMKG

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain