Dua Penyerang Di Dhaka Pernah Ikut Pendakwah Radikal, Perekrut IS - Dunia | mStar

Dua Penyerang Di Dhaka Pernah Ikut Pendakwah Radikal, Perekrut IS

Dari kiri: Anjem Choudary, Zakir Naik dan Shami Witness
DHAKA: Anjem Choudary, Shami Witness dan Dr Zakir Naik adalah pendakwah Islam kontroversi yang diikut oleh sekurang-kurangnya dua daripada lima anggota militan muda yang disyaki telah menyembelih 20 orang yang tidak bersalah di Holey Artisan Bakery, Dhaka, pada malam Jumaat.

Salah seorang suspek penyerang, Nibras Islam, 22, pernah mengikuti Anjem dan Shami, di Twitter pada tahun 2014 di mana kedua-duanya didakwa sebagai perekrut Negara Islam (IS).


Seorang lagi suspek Rohan Imtiaz, anak kepada pemimpin Liga Awami, tahun lepas telah menggesa umat Islam menjadi pengganas di Facebook, memetik pendakwah kontroversi Peace TV, Dr Zakir Naik.

Anjem, 49, warga British yang berasal dari Pakistan itu kini sedang dibicarakan di England kerana melanggar undang-undang anti-keganasan British.

Shami Witness ialah nama Twitter yang digunakan oleh Mehdi Biswas, 24 tahun dari Bangalore di India, yang juga dibicarakan kerana menjalankan propaganda untuk Negara Islam.

Shami ditahan pada Disember 2014 berdasarkan siasatan ke atas akaun Twitternya yang kali terakhir aktif pada Ogos 2014. Akaun Twitter Anjem tidak lagi aktif dari Ogos 2015 selepas tuduhan keganasan dibawa terhadapnya.

Seorang tokoh kontroversi juga berasal dari India, Dr Zakir Naik telah diharamkan di UK, Kanada dan Malaysia.

Beliau telah menjadi popular di kalangan segelintir orang di Bangladesh melalui Peace TV, walaupun dakwahnya sering menghina agama-agama lain, malah mazhab Islam yang lain.

Ini bermakna, Nibras dan Imtiaz tidak menjadi radikal dalam sekelip mata. Mereka telah menggunakan bahan-bahan radikal selama satu hingga dua tahun sebelum akhirnya hilang dari keluarga mereka pada bulan Februari-Mac. - The Daily Star/Asia News Network

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain