Serangan Militan Korbankan 12 Penyokong Real Madrid - Dunia | mStar

Serangan Militan Korbankan 12 Penyokong Real Madrid

BAQUBA: Empat lelaki bersenjata melepaskan tembakan rambang ketika menceroboh premis Kelab Penyokong Real Madrid di sini hingga mengakibatkan sekurang-kurangnya 12 terkorban.

Ketika serangan itu, penyokong pasukan Real Madrid itu sedang menonton perlawanan akhir Liga Juara-Juara melibatkan pasukan tersohor itu.

Tragedi terbaharu ke atas peminat bola sepak itu berlaku kira-kira 64 kilometer ke utara ibu kota Iraq, Baghdad pada Sabtu lepas.

Presiden kelab peminat itu, Ziad Albidani memberitahu media, serangan berlaku pada penghujung perlawanan itu sebelum sepakan penalti yang menyaksikan Read Madrid muncul juara selepas menewaskan lawannya, Atletico Madrid.

Kejadian itu juga mengakibatkan lapan penyokong lain cedera.

Akhbar Daily Mail melaporkan, semua mangsa berusia antara 18 hingga 30 tahun dan dipercayai warganegara Iraq.

Bagaimanapun, empat lelaki bersenjata yang melancarkan serangan itu sempat melarikan diri.

Serangan serupa berlaku pada 13 Mei lepas apabila beberapa pejuang IS bersenjatakan raifal AK-47 menyerang penyokong Real Madrid di Balad dekat Baquba. Kejadian di kafe Al Furat itu menyebabkan 16 terbunuh.

Kebanyakan mangsa merupakan peminat Real Madrid tetapi beberapa pekerja kafe dan pelanggan lain turut terkorban, manakala 10 orang cedera.

IS mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan kejam itu dan turut menyiarkan gambar keganasan tersebut.

Presiden Real Madrid, Florentino Perez menujukan kemenangan Real Madrid ke atas Atletico kepada peminat mereka yang terbunuh dalam serangan pada 13 Mei lalu.
Al-Furat , Real Madrid , IS

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"