suria

Pesawat EgyptAir Dipercayai Terhempas Ke Dalam Laut

KAHERAH: Sebuah pesawat EgyptAir yang membawa 66 penumpang dan anak kapal yang hilang dipercayai terhempas ke dalam laut, kata pegawai dari syarikat penerbangan dan Jabatan Penerbangan Awam Mesir pada Khamis.

Pesawat Airbus A320 yang berlepas dari Paris menuju ke Kaherah itu dilaporkan hilang dari radar ketika berada di atas Laut Mediterranean.

Akhbar Mesir, Ahram melaporkan bahawa tiada sebarang panggilan kecemasan diterima daripada pesawat itu dan kali terakhir berhubung dengan juruterbang kira-kira 10 minit sebelum pesawat itu hilang.

Menurut EgyptAir, pesawat tersebut yang berada pada kedudukan 37,000 kaki hilang kira-kira pukul 2.45 pagi, 20 minit sebelum dijadualkan mendarat pada pukul 3.05 pagi selepas memasuki ruang udara Mesir.

Juruterbang yang mengendalikan pesawat itu merekodkan 6,275 jam pengalaman penerbangan termasuk  2,101 jam menggunakan pesawat Airbus A320 manakala pembantu juruterbang merekodkan 2,766 jam pengalaman penerbangan.

Menurut flightradar24.com, kedudukan pesawat yang berusia 12 tahun itu kali terakhir diketahui di atas Laut Mediterranean.


Laut Mediterranean, EgyptAir

Artikel Lain