Militan: Kerajaan Thailand Minta Rakyat Salur Maklumat - Dunia | mStar

Militan: Kerajaan Thailand Minta Rakyat Salur Maklumat

BANGKOK: Kerajaan Thailand meminta rakyat memberi kerjasama dengan menyalurkan lebih banyak maklumat tentang rangkaian militan di wilayah selatan negara itu, susulan serangan nekad yang berlaku di Narathiwat.  Perdana Menteri Jen Prayuth Chan-o-cha berkata kerajaan memerlukan maklumat tentang perkara itu bagi membolehkannya menangani ancaman militan di wilayah berkenaan.

"Kali ini, saya benar-benar meminta rakyat menyampaikan maklumat tentang militan kerana kami memerlukannya untuk memusnahkan rangkaian militan dengan cepat sebab ia menjejaskan perdagangan dan pelaburan (di selatan) serta keselamatan rakyat.

"Kami perlu musnahkan rangkaian itu," katanya kepada media hari ini, apabila ditanya tentang langkah tambahan yang akan diambil kerajaan bagi mengatasi peningkatan serangan ganas militan di wilayah selatan.

Menurut Prayuth, orang ramai boleh menyalurkan maklumat tentang rangkaian militan di wilayah selatan kepada beliau dan pihak berkuasa melalui surat atau dokumen.

Dua hari lepas, militan bersenjata menyerang Hospital Jok Irong di Narathiwat dan melancarkan serangan secara terbuka terhadap pondok kawalan tentera berhampirannya, mencederakan tujuh anggota tentera, tiga daripada mereka parah.

Militan juga melancarkan serangan senjata api dan bom di kawasan lain sekitar Narathiwat.

Menurut pasukan keselamatan Thailand, serangan itu bertujuan memperingati ulang tahun ke-59 Barisan Revolusi Nasional (BRN).

Prayut berkata kerajaan akan memberi ganjaran bagi maklumat penting yang membolehkannya menghancurkan rangkaian militan di selatan.

Sementara itu, di NARATHIWAT, pemerintah tentera Thailand Kol Siripong Akhan berkata kamera litar tertutup menunjukkan kira-kira 50 militan melancarkan serangan secara cukup terancang terhadap hospital berkenaan.

"Kesemua mereka memakai pakaian hitam dan menutup muka masing-masing. Mereka kelihatan cukup terlatih dan terbahagi kepada beberapa kumpulan kecil, masing-masing dengan objektif tersendiri," katanya.

Serangan itu berlarutan selama kira-kira sejam sebelum militan melarikan diri ke Bukit Tawe, katanya.

Awal hari ini, lebih 300 penduduk kampung yang tinggal berhampiran tempat kejadian mengadakan sembahyang khas bagi memohon keamanan dan keharmonian di kampung mereka.

Dalam pada itu, satu serangan bom dilaporkan berlaku pada 6 pagi ini di daerah Rueso, menyebabkan dua penduduk kampung cedera ringan.

Thailand , Militan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain