Hanura Desak Indonesia Gubal Undang-Undang LGBT - Dunia | mStar

Hanura Desak Indonesia Gubal Undang-Undang LGBT

Beberapa aktivis belia memprotes kegiatan LGBT di Bandung, baru-baru ini.

PARTI politik Indonesia, Hanura desak kerajaan menggubal perundangan khusus bagi mengawal aktiviti sosial melibatkan komuniti lesbian, gay,biseksual dan transgender (LGBT) di negara itu susulan diskriminasi memuncak terhadap golongan itu.

Undang-undang itu perlu menyenaraikan rehabilitasi dan larangan kegiatan LGBT kata, Setiausaha Agung Hanura, Berliana Kartakusumah yang percaya pengaruh sekeliling menyebabkan seseorang itu berubah menjadi homoseksual atau transgender.

"LGBT adalah penyakit berbahaya dan berjangkit, ia perlu diharamkan, seperti mana kita menghalang komunisme dan penyeludupan dadah," katanya.

Tekanan berterusan terhadap komuniti LGBT mendorong pakar psikiatrik mengisytiharkan golongan itu mengalami masalah mental, manakala ulama pula mengharamkan dan dilarang dalam Islam.

Bagaimanapun, Presiden, Joko Widodo berkata, identiti LGBT menganggap ia penyakit sosial yang boleh diubati dan orang ramai tidak seharusnya bertindak kejam terhadap golongan ini kerana mereka adalah rakyat negara itu.

Pada masa sama, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Nasional (Komnas HAM) menolak saranan mewujudkan undang-undang baharu itu.

"Kerajaan perlu memastikan komuniti LGBT tidak terus dibenci dan membawa kepada tindakan lebih kejam.

"Mereka juga tidak sepatutnya didiskriminasi daripada segi pekerjaan, perkhidmatan kesihatan dan kebebasan bersuara," kata Pesuruhjaya Komnas HAM, Indadun Rahmat.

Ia bagaimanapun bertentangan dengan pandangan penasihat Majlis Ulama Indonesia (MUI), Din Syamsuddin yang berkata, hubungan sejenis dilarang dalam Islam.

Bagaimanapun, katanya, umat Islam tidak sepatutnya menunjukkan rasa kebencian terhadap komuniti LGBT.

"Kita tidak sepatutnya membenci, mendera atau mengabaikan mereka, sebaliknya perlu bersimpati dan membantu mereka," katanya.

Hanura , LGBT , Komnas HAM

Lebih Artikel