Jeneral Thai, 88 Suspek Didakwa Pemerdagangan Manusia - Dunia | mStar

IKLAN

IKLAN

Jeneral Thai, 88 Suspek Didakwa Pemerdagangan Manusia

Manas Kongpan dihadapkan ke mahkamah bersama 88 suspek lain kerana kegiatan pemerdagangan manusia.

BANGKOK: Jeneral kanan Thailand yang ditahan bersama berpuluh-puluh individu lain dalam operasi memerangi jenayah pemerdagangan manusia di Thailand dihadapkan ke Mahkamah Jenayah di sini, Selasa.

Lt Jen Manas Kongpan serta 88 yang lain dibawa ke mahkamah dengan kawalan ketat pihak keselamatan.

Pada prosiding di mahkamah itu, panel tujuh hakim membacakan pertuduhan terhadap 88 suspek yang menyeludup manusia dengan sebahagian mereka bertutur dalam dialek Rohingya dan Melayu selain bahasa Thai.

IKLAN

Menurut pihak mahkamah, keseluruhannya ada 500 saksi kes dan ia dijangka melibatkan proses perbicaraan yang boleh berlarutan sehingga dua tahun.

Mereka dihadapkan ke mahkamah beberapa hari selepas seorang pegawai polis yang mengetuai siasatan jenayah tersebut, Mejar Jeneral Paween Pongsirin meletakkan jawatan kerana bimbang keselamatan dirinya tergugat selepas diarah bertukar ke Selatan Thai.

Thailand menjadi antara hab utama pemerdagangan manusia dan penyeludupan imigran sejak sekian lama dengan beberapa kumpulan hak asasi manusia mendakwa pegawai kerajaan seolah-olah tidak bertindak tegas terhadap jenayah tersebut.

Imigran yang kebanyakannya etnik Rohingya dan warga Bangladesh menjadi tahanan paksa di kem-kem atau di atas bot sehingga keluarga membayar sejumlah wang tebusan.

Bagaimanapun, junta tentera negara itu melancarkan operasi khas pada Mei lalu yang membawa kepada penemuan kem-kem maut di sempadan Thailand-Malaysia dan puluhan penduduk termasuk wanita ditangkap.
Artikel Sebelum

Helmut Schmidt Meninggal Dunia Pada Usia 96

Artikel Berikut

Rasuah: Tukang Tilik Thai Mati Dalam Tahanan

IKLAN

IKLAN

Lebih Artikel

Rafizi luah kecewa pada siapa?

Hadiah Krismas 'Jho Low' melucukan