Pengeboman Tiada Kaitan Dengan Anggota Gerakan Pembebasan Patani - Dunia | mStar

Pengeboman Tiada Kaitan Dengan Anggota Gerakan Pembebasan Patani

PATTANI: Berdasarkan imej dalam CCTV sudah ada suspek yang dicari dalam kes letupan bom yang berlaku pada 7 malam semalam di tengah-tengah kota Bangkok.

Tempat asal suspek itu masih menjadi tanda tanya, tetapi seorang ahli akademik di selatan Thailand percaya ia bukan angkara anggota gerakan pembebasasn di sana.

Dr.Srisompop Jitpiromsi, dari 'Deep South Watch' yang membuat analisis kejadian letupan itu, berkata kejadian itu tiada kaitan dengan kumpulan gerakan yang melakukan letupan bom di selatan Thailand.

Alasan beliau ialah jenis bom yang diguna adalah berbeza dengan yang selalu diguna di wilayah-wilayah yang bergolak di selatan.

Dalam siasatan awal pihak polis Thai, belum ada penemuan bukti yang boleh dikaitan dengan anggota gerakan pemisah di selatan dan sebelum ini jarang sekali kota Bangkok dijadikan sasaran serangan bom oleh gerakan itu, kata Srisompop ketika diminta mengulas mengenai insiden tersebut.

Beliau berpendapat kejadian bom semalam ada dua faktor utama, iaitu masalah dalaman seperti masalah politik yang sering berlaku antara kerajaan junta dengan Kumpulan Baju Merah.

Namun begitu, beliau berkata teori itu juga sukar diterima kerana tak mungkin anggota Kumpulan Baju Merah yang beragama Buddha sanggup melakukannya.

Kalau kita melihat kepada kawasan yang diletak bom adalah tempat pemujaan agama Buddha dan Hindu di Thailand dan dari seluruh dunia yang menghormati "Patung Praprom" (Erawan Shrine) yang dianggap sebagai dewa yang keramat, maka tak boleh diterima," ujar Srisompop.

Kemungkinan lain yang boleh diterima dan yang mempunyai bukti yang kuat ialah polisi kerajaan Thai yang mempunyai hubungan baik dengan China, kata beliau.

Baru-baru ini, Thailand telah menghantar pulang sejumlah warga Uighur ke China sehingga melahirkan bantahan oleh orang Islam di Thailand dan terutamanmya di Turki.

"Ini kemungkinan besar sebab yang membawa kepada kemarahan warga Uighur terhadap Thailand dan China," kata beliau.

Tambah beliau lagi jikalau kita melihat kepada mangsa yang cedera kebanyakan adalah warga China.

Namun begitu kata beliau, walau apapun teorinya, orang ramai harus menunggu hasil siasatan polis.

Selepas suspek yang dapat dirakamkan dalam CCTV diberkas maka itulah ketikanya penjelasan sebenar akan diketahui, kata beliau.

Polis Thai hari ini mengeluarkan imej dalam CCTV yang menunjukkan seorang lelaki berbaju kuning yang membawa backpack (beg sandang belakang) berjalan kaki berdekatan kawasan itu, dan kemudian backpack itu tidak ada padanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel