Pesawat Terhempas Bawa Wang Tunai Hampir AS$500,000 - Dunia | mStar

Pesawat Terhempas Bawa Wang Tunai Hampir AS$500,000

JAKARTA: Pesawat penumpang Indonesia dengan 54 penumpang yang terhempas di wilayah Papua telah membawa wang tunai bernilai kira-kira AS$470,000 untuk kampung-kampung terpencil, menurut jurucakap, Isnin.

Pesawat Trigana Air Service ATR 42-300 terhempas pada Ahad, kejadian terbaru dalam rentetan bencana penerbangan di kepulauan Asia Tenggara.

Terdapat 44 penumpang dewasa, lima kanak-kanak dan bayi serta lima anak kapal dalam penerbangan jarak dekat dari Lapangan Terbang Sentani  di Jayapura.

Semua yang berada di dalam pesawat itu adalah warga Indonesia, kata pegawai rasmi Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional Indonesia (Basarnas).

Pegawai-pegawai syarikat penerbangan bagaimanapun tidak bersedia untuk menjawab soalan daripada Reuters.

Tiada syor bahawa sejumlah wang yang besar dibawa dalam kapal terbang dikaitkan dengan kemalangan itu.

"Ada empat orang yang membawa wang itu, 6.5 bilion rupiah ($471,500)," kata jurucakap PT Pos Abu Sofjan, sambil menambah bahawa ia adalah sebahagian daripada program bantuan rasmi untuk golongan miskin dan bertujuan untuk diagihkan kepada penduduk kampung.

Beliau berkata infrastruktur yang teruk di wilayah timur Indonesia menunjukkan bantuan wang sering diterbangkan melalui udara.

Sebuah helikopter Super Puma terhempas di kawasan yang sama tahun lepas, kata Sito, operator komunikasi Basarnas di Jayapura.

"Cuaca di sana berubah setiap masa. Pada waktu pagi ia jelas dan panas dan kemudian tiba-tiba hujan turun," kata Sito.

ATR 42-300 terhempas dalam penerbangan pertamanya 27 tahun lalu, menurut Rangkaian Keselamatan Penerbangan.

Trigana Air Service mempunyai 14 pesawat armada, dengan purata usia 26.6 tahun, menurut pangkalan data airfleets.com.

Trigana berada dalam senarai pengangkut penumpang yang diharamkan Kesatuan Eropah sejak 2007 kerana keselamatan atau kebimbangan kawal selia.

Ia mempunyai 14 insiden serius sejak mula beroperasi pada tahun 1991, menurut pangkalan data dalam talian Penerbangan Rangkaian Keselamatan.

Tidak termasuk kemalangan yang terbaru, 10 pesawat telah dihapuskan.

Trigana Air Service , Basarnas

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Justo Dihukum Penjara Tiga Tahun

Lebih Artikel

Model Playboy buah hati baharu Neymar