Sampah Tsunami Jepun Penuhi Pesisir Pantai Alaska - Dunia | mStar

Sampah Tsunami Jepun Penuhi Pesisir Pantai Alaska

Sampah sarap yang ditemui memenuhi tongkang bersaiz padang bola yang berlayar dari Alaska ke Seattle.

JUNEAU, Alaska: Ratusan tan serpihan marin dikumpul sepanjang pesisir pantai Alaska dan British Columbia menerusi penganjuran program pembersihan yang pertama seumpamanya.

Sebuah tongkang dilihat penuh dengan muatan beg, timbunan pembungkus makanan, botol, alatan memancing, ribuan boya, pelampung dan serpihan lain tiba di Seattle pada Khamis lalu selepas mengangkut muatan pertama di Kodiak, Alaska.

Sebahagian serpihan itu dipercayai dipukul ombak semasa kejadian tsunami pada 2011 di Jepun yang mengorbankan ribuan nyawa.

Bagaimanapun serpihan marin secara umumnya termasuk sampah seperti plastik dan pukat dilihat sebagai masalah alam sekitar yang berterusan.

Di Seattle, sukarelawan mula memunggah timbunan muatan itu dan mengasingkannya untuk tujuan kitar semula, malahan ada yang dibawa ke pusat perlupusan di Oregon.

Proses ini dijangka mengambil masa sehingga bulan depan, menurut Koordinator Serpihan Marin Tsunami, Jabatan Pemuliharaan Alam Sekitar Alaska, Janna Stewart.

"Selepas melalui perjalanan jauh, akhirnya tongkang ini tiba dan proses memunggahkan muatan dapat dimulakan dengan bantuan helikopter," katanya.

Sementara itu, Presiden Gulf of Alaska Keeper, Chris Pallister berharap sukarelawan dari Jepun dapat tampil untuk membantu mengenal pasti barangan dari negara itu supaya ia dapat dipulangkan ke tempat asal.


Alaska , tsunami , Jepun , tongkang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kabul Bergegar Lagi

Lebih Artikel