Cameron Tawar Sokongan Kepada Indonesia, Malaysia Tangani Ancaman IS - Dunia | mStar

Cameron Tawar Sokongan Kepada Indonesia, Malaysia Tangani Ancaman IS

David Cameron.

LONDON: Perdana Menteri Britain, David Cameron dijangka menawarkan sokongan kepada Indonesia dan Malaysia dalam usaha membanteras pengaruh kumpulan militan Negara Islam (IS) ketika berkunjung ke Asia Tenggara pada minggu ini.

Beliau akan berkunjung ke Indonesia dalam rangka lawatan pertamanya ke luar negara sejak memenangi pilihan raya umum pada Mei lalu.

Cameron juga dijadualkan melawat Singapura, Malaysia dan Vietnam.

Lawatan itu bertujuan untuk meningkatkan hubungan perdagangan Britain di rantau ini.

Namun BBC dalam laporannya pada Ahad dipetik sebagai berkata, Cameron akan membangkitkan isu keganasan dalam pertemuan dengan Presiden Indonesia, Joko Widodo dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa rangka lawatan empat hari itu.

Cameron dikatakan berminat untuk meneliti sama ada Britain boleh menawarkan sokongan anti keganasan kepada kedua-dua negara seperti menyiasat plot pengganas yang berpotensi dan meningkatkan keselamatan penerbangan, lapor BBC.

Perdana Menteri juga merancang untuk mempelajari usaha kedua-dua negara dalam menangani ideologi kumpulan pelampau dan menggalakkan toleransi dan mengkaji sama ada Britain boleh mendapat manfaat daripada pendekatan mereka.

Bercakap sebelum pemergiannya ke Indonesia, Cameron berkata IS adalah 'salah satu ancaman terbesar yang dihadapi dunia ketika ini.'


David Cameron , IS

Artikel Sebelum

Tiga Maut Serangan Pengganas Punjab

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu