Messi 'Selamatkan' Mangsa Culik Boko Haram - Dunia | mStar

Messi 'Selamatkan' Mangsa Culik Boko Haram

Santiago (gambar kanan, tengah) selepas dibebaskan penculiknya gembira kerana nama Messi menyelamatkannya daripada terus dipukul ketika dalam tahanan.

MESSI, Messi, Messi. Siapa sangka, nama pemain bola sepak terkemuka dunia itu yang berulang kali disebut mangsa culik telah menyelamatkannya selepas tiga hari diseksa.

Mangsa culik itu, Santiago Lopez Menendez berbuat demikian bagi membuktikan dia bukan warga Amerika Syarikat (AS) seperti yang disangka penculiknya - kumpulan pemberontak Boko Haram di Nigeria.

Jurutera berusia 28 tahun yang bertanggungjawab melaksanakan projek pertanian berdekatan Kontagora, di barat laut Nigeria itu diculik minggu lalu.

Lelaki kelahiran Argentina itu membantu petani tempatan menanam soya dan jagung di kawasan tersebut diculik sekumpulan lelaki yang menaiki trak sebelum diacukan senjata.

Kumpulan penculik tersebut menahan Santiago selama tiga hari tanpa diberi makan atau minum dan lebih teruk lagi lelaki itu dipukul hingga mengalami kecederaan teruk.

Santiago cuba menerangkan bahawa dia bukan rakyat AS tetapi percubaan tersebut tidak berjaya sehinggalah dia mula menyebut nama Messi berulang kali.

Apa yang menakjubkan adalah, kumpulan tersebut berhenti memukulnya dan layanan mereka terhadap Santiago semakin baik.

Santiago bernasib baik apabila majikannya membayar wang tebusan yang dituntut penculik dan dia kini kembali ke Kedutaan Argentina bersama abangnya, Jorge dan teman wanitanya, Alexandra Perkins.

Walaupun dalam keadaan lemah, Santiago sempat menyampaikan mesej melalui abangnya kepada akhbar tempatan, Clarin.

"Terima kasih Messi, menyebut nama anda telah menyelamatkan saya," katanya. 
Artikel Sebelum

Artikel Berikut