IS Papar Video Juruterbang Jordan Dibakar Hidup-Hidup - Dunia | mStar

IS Papar Video Juruterbang Jordan Dibakar Hidup-Hidup

Imej yang memaparkan juruterbang Jordan Leftenan Muath Al- Kaseasbeh dibakar hidup-hidup oleh Kumpulan Militan Negara Islam (IS).

AMMAN JORDAN: Kumpulan militan negara Islam (IS) memuat naik rakaman video seorang juruterbang Jordan dibakar hidup-hidup dalam sebuah sangkar besi pada Selasa.

Penyebaran video berkenaan menimbulkan kemarahan masyarakat dunia yang menyifatkan tindakan tersebut sebagai 'sangat kejam dan dilakukan oleh masyarakat yang tidak bertamadun'.

Pihak tentera turut mengesahkan kematian Leftenan Muath Al- Kaseasbeh, yang telah ditahan oleh puak ekstremis berkenaan selepas pesawat tempur F-16 yang dipandunya terhempas semasa menyertai misi bersama Amerika Syarikat untuk menghapuskan IS.

TV Jordan mendedahkan, juruterbang berkenaan mungkin telah dibunuh pada 3 Januari.

Minggu lalu, kumpulan militan IS enggan memberikan sebarang maklum balas kepada pihak berkuasa Jordan yang ingin mengetahui sama ada juruterbang berkenan masih hidup agar tawaran untuk menukarkan pejuang wanita IS yang ditahan dapat dilakukan.

Pembunuhan juruterbang berusia 26 tahun itu dilihat sengaja dilakukan bagi memberikan tekanan kepada kerajaan Jordan yang merupakan sekutu kuat Amerika Syarikat agar meninggalkan gabungan berkenaan, kerana mereka terlibat dalam siri serangan udara untuk memusnahkan kubu IS di Syria dan Iraq.

Bagaimanapun kekejaman yang dilakukan oleh kumpulan ekstremis tersebut dijangka memberikan kesan kepada masyarakat Islam sendiri terutamanya puak Sunni yang menyokong kumpulan tersebut.

Raja Abdullah II yang telah melancarkan kempen menentang puak ekstremis, kini berada di Washington untuk mengadakan pertemuan rasmi dengan Presiden, Barack Obama.

Dalam satu perutusan yang disiarkan di televisyen Jordan pada petang Selasa, Baginda melahirkan 'rasa sedih dan marah' dengan pembunuhan kejam yang dilakukan oleh kumpulan IS terhadap juruterbang berkenaan.

"Justeru, semua rakyat Jordan digesa bersatu dalam menghadapi kesedihan ini bersama-sama," kata Abdullah.

Sementara itu, Obama menyifatkan tindakan kumpulan IS itu sebagai 'kekejaman yang dilakukan oleh kumpulan yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan'.

"Saya fikir, kita perlu berusaha menentang kezaliman yang dilakukan oleh puak IS ini diperingkat global dan apabila semua masyarakat dunia bersatu sudah pasti kita dapat mengalahkan mereka," kata kepada pemberita dalam satu majlis di White House.

Rakaman video berdurasi 20 minit yang menunjukkan insiden juruterbang malang itu dimuat naik di laman web kumpulan militan berkenaan.

Wajah juruterbang malang itu juga dilihat mempunyai kesan hitam di bawah mata dipercayai akibat dipukul. Ketika kejadian mangsa memakai 'jumpsut' berwarna oren.

Dia dibakar dalam sebuah sangkar besi sementara beberapa anggota IS yang memakai topeng dilihat berdiri berhampiran dengannya.

Kejadian malang itu berlaku hanya selepas tiga hari wartawan Jepun, Kenji Goto dilaporkan dipancung oleh kumpulan militan bereknaan.

Ribuan rakyat Jordan turut melahirkan rasa marah mereka terhadap kekejaman yang dilakukan oleh IS.

Mereka berarak dengan membawa bendera Jordan menuju ke istana dengan melaungkan slogan menentang IS.

"Jahanam IS! dan 'Kami akan menuntut bela, atas kematian anak kami!."

Sebelum juruterbang berkenaan dibunuh, Kumpulan IS telah membuat tawaran agar kerajaan Jordan membebaskan pejuang Al-Qaeda, Sajida al-Rishai yang dikenakan hukuman gantung kerana terlibat dengan tiga kejadian pengeboman di negara tersebut.

Al-Rishawi berhadapan dengan hukuman gantung sampai mati kerana menjadi perancang utama dalam mengebom tiga hotel di Amman pada 2005.

Sehubungan itu juga, Jordan menetapkan untuk melaksanakan hukuman mati terhadap wanita berkenaan secepat mungkin sebagai usaha membalas dendam terhadap IS.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain