Generasi Pertama & Kedua Imigran Kini Kuasai Switzerland - Dunia | mStar

Generasi Pertama & Kedua Imigran Kini Kuasai Switzerland

GENEVA: Generasi pertama dan kedua imigran kini telah menguasai sepertiga jumlah penduduk Switzerland yang berusia 15 tahun ke atas.

Sebahagian besar daripada pendatang ini adalah dari benua Eropah juga dengan keturunan Itali dan Jerman merupakan yang terbesar iaitu 11 peratus setiap satu.

Ini diikuti oleh keturunan Portugis dan Perancis.

Pada 2013, 2.4 juta daripada 6.8 juta penduduk Switzerland yang berusia 15 tahun ke atas adalah terdiri daripada generasi pertama dan kedua imigran.

Sedangkan pada 2003, jumlah imigran di negara itu cuma 1.7 juta orang sahaja, demikian menurut data yang dikeluarkan oleh Pejabat Statistik Persekutuan pada Khamis.

Statistik itu juga menunjukkan, lebih sepertiga daripada mereka kini memegang pasport Switzerland.

Bagaimanapun, memperolehi kerakyatan di Switzerland tidak mudah dan memakan proses yang panjang.

Tidak ada jaminan yang generasi kedua atau ketiga daripada keturunan imigran ini akan memperolehi kerakyatan secara automatik.

Mana-mana imigran yang tidak mempunyai pertalian darah dengan warga Swiss sama ada menerusi perkahwinan arau kelahiran adalah diwajibkan bermastautin di negara itu sekurang-kurangnya 10 tahun sebelum layak memohon kerakyatan.

Namun begitu mereka masih dituntut membuktikan yang mereka boleh menguasai bahasa Swiss dengan baik dan berintegrasi dengan budaya tempatan. 


Switzerland , Portugis , Perancis , Jerman

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Singapura Kekal Lokasi Paling Sesuai Didiami

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel