Pemimpin Chechen Sertai Beribu Protes Kartun Charlie Hebdo

Perhimpunan dan perarakan besar-besaran di hadapan Masjid Kristal Grozny di wilayah Chechnya, Rusia pada Isnin, 19 Januari 2014 membantah penyiaran kartun yang dikatakan Nabi Muhammad oleh akhbar mingguan kontroversi Perancis, Charlie Hebdo.

GROZNY: Wilayah Chechnya yang lebih diingati sebagai wilayah yang bergolak dengan peperangan dan pemberontakan pada Isnin muncul dengan perarakan dan perhimpunan aman oleh beribu warganya yang beragama Islam memprotes penerbitan karikatur yang didakwa sebagai imej Nabi Muhammad oleh akhbar mingguan Charlie Hebdo yang terbaru.

Presiden Chechen, Ramzan Kadyrov yang mengetuai perarakan dan perhimpunan itu menyalahkan kakitangan Charlie Hebdo sebagai punca kepada tragedi yang mengorbankan 17 nyawa itu.

Beliau juga menyalahkan Kerajaan Perancis kerana mengalakkan kebebasan bersuara yang melampau tanpa memikirkan perasaan orang lain dan penganut Islam di seluruh dunia.

Malah Kadyrov turut menamakan Agensi Perisikan Pusat Amerika, CIA sebagai pihak yang bertanggungjawab mengalakkan kemunculan ekstremis di seluruh dunia.

Beribu orang membanjiri Dataran Masjid Kristal Grozny yang kini dikenali sebagai masjid terbesar di benua Eropah untuk membantah tindakan Charlie Hebdo meneruskan lakaran-lakaran provokasi ke atas umat Islam walaupun selepas ibu pejabat mereka diserang beberapa minggu lalu.

Chechnya yang terletak di Wilayah Utara Caucasus, adalah wilayah Rusia yang paling ramai dengan penduduk Islam.

Protes ini juga secara tidak langsung membuka peluang kepada dunia luar untuk melihat wajah Grozny yang suatu ketika dahulu musnah sama sekali akibat perang menuntut kemerdekaan.

Bagaimanapun sejak Kadyrov yang disokong oleh kerajaan pusat Rusia memimpin wilayah ini 10 tahun lalu, Grozny kelihatan seperti sudah kembali rancak dengan pembangunan termasuklah kewujudan masjid besarnya iaitu kini yang terbesar di benua Eropah.

Kelihatan juga beberapa buah menara pencakar langit yang baru yang sebelum ini tidak pernah wujud di bandar ini.

Kadyrov yang berucap di perhimpunan itu berkata, di sebalik kejadian itu, kerajaan Perancis telah menganjurkan perarakan yang seolah-olah menyokong apa yang dihasilkan oleh akhbar mingguan berkenaan.

Malah Kadyrov membuat dakwaan bahawa CIA adalah di sebalik pembentukan ekstremis Isis.

Turut menyertai perarakan itu bersama-sama penganut Islam Chechen yang lain ialah pemimpin-pemimpin Kristian Orthodoks Rusia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain