Kumpulan Muslim Australia Kutuk Krisis Tebusan Di Sydney - Dunia | mStar

Kumpulan Muslim Australia Kutuk Krisis Tebusan Di Sydney

Satu paparan skrin daripada saluran Channel 7 News menunjukkan seorang lelaki bersenjata yang menawan tebusan di kafe Lindt di Sydney pada Isnin. Foto EPA

SYDNEY: Lebih 40 kumpulan Muslim Australia pada Isnin bersama-sama mengutuk krisis tebusan yang dilakukan oleh seorang lelaki bersenjata dan memaparkan sebuah bendera dengan tulisan Arab di sebuah kafe di Sydney.

"Kami menolak sebarang cubaan untuk membunuh orang yang tidak berdosa atau menanam rasa takut dan kebimbangan dalam jiwa mereka," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Sebuah bendera hitam dilihat pada sebuah tingkap kafe Lindt yang sering digunakan oleh kumpulan pejuang jihad yang mengandungi ucapan dua kalimah syahadah atau pengakuan iman dalam Islam.

Ia berkata: "Tiada Tuhan melainkan Allah, Muhammad itu pesuruh Allah."

Kumpulan-kumpulan Muslim berkenaan berkata, ungkapan itu "tidak mewakili kenyataan politik, tetapi mengukuhkan lagi bukti iman yang telah disalahgunakan oleh individu yang sesat yang tidak mewakili sesiapa tetapi mereka sendiri."

"Apa sahaja perbuatan tercelat ini akan hanya bermain dalam agenda mereka yang berusaha untuk memusnahkan nama baik rakyat Australia dan lebih buruk lagi dengan mempersendakan agama Islam dan umat Islam di Australia di seluruh negara," tambahnya.

"Fikiran kami adalah mengenai tebusan-tebusan dan keluarga mereka.

"Kami berdoa untuk keselamatan mereka dan berharap agar perkara ini dapat segera diselesaikan dengan aman."

Pemimpin-pemimpin agama di seluruh Australia pada Isnin menyeru semua pengikutnya untuk bersatu dan berdoa supaya insiden tebusan itu diakhiri dengan keamanan.

Masjid-masjid, rumah-rumah beribadat dan gereja-gereja di seluruh negara mengalu-alukan penganut agama masing-masing pada malam Isnin, bagi menunjukkan solidariti.

"Dalam keadaan yang sukar ini adalah sebaik-baiknya kita semua bertenang, bersatu dan berdiri bersama-sama," kata Presiden Persatuan Muslim Lubnan, Samier Dandan. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain