Warga Gipsi Kini Tidak Dialu-alukan Di Perancis - Dunia | mStar

Warga Gipsi Kini Tidak Dialu-alukan Di Perancis

Presiden Perancis, Francois Hollande dan Perdana Menterinya, Manuel Valls kini semakin cenderung ke haluan kanan yang menyaksikan sikap anti Kesatuan Eropah dan anti imigran.

PARIS: Pendatang dari negara-negara Kesatuan Eropah (EU) khususnya komuniti Gipsi Roma tidak lagi bebas keluar masuk Perancis kerana peraturan baru yang akan diperkenalkan oleh negara itu memperuntukkan larangan ke atas mana-mana individu yang dilihat memiliki ‘sikap peribadi’ yang boleh dianggap sebagai mengancam keselamatan negara dan juga ketenteraman awam.

Peraturan yang dilihat sebagai kabur dan terlalu umum itu boleh digunakan untuk menghalang sesiapa sahaja daripada memasuki Perancis - dari seorang pendatang dengan rekod jenayah silam sehinggalah kepada sesiapa yang dilihat tidak sesuai atau tidak boleh menyesuaikan diri dengan budaya dan masyarakat tempatan seperti komuniti Gipsi dari Romania dan Bulgaria.

Peraturan baru itu dibuat selepas Presiden Suruhanjaya Eropah, Jose Manuel Barroso memberi amaran kepada Britain bahawa hasrat negara itu untuk meletakan had kedatangan pendatang dari negara-negara anggota EU adalah satu tindakan yang bertentangan dengan EU.

Keputusan yang diambil oleh Kerajaan Sosialis Perancis yang berhaluan kanan ini dilihat sebagai cuba untuk menghalang kemasukan masyarakat gipsi Roma atau gengster dari Eropah Timur.

Walaupun prinsip asas EU adalah untuk membuka kebebasan pergerakan kepada anggota-anggota badan tersebut tetapi Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls tidak syak lagi mahu memastikan mereka yang 'tidak sesuai' tidak menjadikan Perancis sebagai tempat persinggahan.

Antara lain, Valls berkata dia tetap dengan pendirian asal kerajaannya untuk menghalau keluar pendatang-pendatang Gipsi Roma yang datang dari Bulgaria dan Romania yang juga merupakan ahli EU.

Pengembara Gipsi ibarat 'orang Asli' di benua Eropah dan mereka berpindah randah sejak zaman berzaman dalam satu kumpulan. Sebahagian besarnya membentuk kumpulan sarkas dan mengadakan pertunjukkan di serata Eropah.

Tahun ini sahaja 10,000 warga Gipsi Roma telah dihalau keluar dari Perancis.

Valls menegaskan hanya segelintir sahaja yang berjaya 'menyesuaikan' diri dalam kehidupan masyarakat Perancis manakala majoriti yang lain harus dihantar balik ke sempadan kerana penglibatan mereka dengan jenayah, meminta sedekah dan mencuri.

Perancis di bawah kerajaan sosialis Francois Hollande semakin cenderung ke arah sayap kanan dengan kempen anti imigran dan anti EU.
Langkah ini bagaimanapun mendapat sokongan sebahagian besar rakyat Perancis.

Sejak Valls menjadi perdana menteri Perancis, dia telah mengarahkan khemah-khemah masyarakat Gipsi dirobohkan dan mereka dihantar kembali ke sempadan.

"Kita tidak mengalu-alukan kedatangan mereka (Gipsi Roma) dan bukan menjadi tanggungjawab Perancis untuk berurusan dengan kesengsaraan di seluruh dunia," tegas Valls.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Oscar Pistorius Dipenjara Lima Tahun