MH17: Putin Beri Jaminan Kepada Menteri Luar Australia

Vladimir Putin.
MELBOURNE: Menteri Luar Australia Julie Bishop mengadakan perbincangan dengan Presiden Rusia Vladimir Putin pada sidang kemuncak ekonomi Asia-Eropah di Itali tentang pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine Julai lepas, lapor Australian Associated Press.

Dalam perjumpaan selama 25 minit itu, mereka juga berbincang tentang bahaya daripada gerakan Negara Islam (IS) dan sidang kemuncak G20 yang akan diadakan di Brisbane. 

Bishop berkata beliau mendapat jaminan daripada Putin bahawa pemimpin Rusia itu akan membantu memudahkan penyiasat antarabangsa memasuki kawasan pesawat berkenaan terhempas, tetapi tidak dapat menetapkan rangka masa untuknya bertindak.
 
"Saya mengadakan perbicangan secara mendalam dengan beliau. Saya suarakan keprihatinan kami tentang pesawat Malaysia Airlines yang ditembak jatuh itu.

"Katanya beliau akan memberi respons kepada permintaan saya dengan meminta puak pemisah memberi akses itu," kata Bishop seperti yang dipetik ABC News.
 
Terdahulu, Bishop mengadakan perjumpaan dengan Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov untuk berbincang tentang kepentingan akses ke tempat pesawat berkenaan terhempas.

Penerbangan MH17 terhempas di timur Ukraine pada 17 Julai ketika dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dengan membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal. Pesawat Boeing 777-200 berkenaan dipercayai ditembak jatuh di negara yang sedang bergolak itu.

Selain rakyat Malaysia, pesawat itu juga membawa rakyat Belanda, Australia, Indonesia, United Kingdom, Jerman, Belgium, Filipina, Kanada dan New Zealand.

Awal minggu ini, Perdana Menteri Australia Tony Abbott berkata beliau akan bersemuka dengan Putin pada sidang kemuncak G20 di Brisbane bulan depan dan kenyataan itu dikecam beberapa tokoh kanan serta pengulas politik Rusia.

Bishop berkata isu itu tidak dibangkitkan secara langsung.

Para pembantu Putin mengesahkan kepada Bishop bahawa pemimpin Rusia itu merancang menghadiri mesyuarat G20. Putin, MH17

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain