Jepun, India Dilanda Ribut - Dunia | mStar

Jepun, India Dilanda Ribut

Ribut Hudhud yang melanda India terutama di kawasan Visakhapatnam mengakibatkan tiga maut setakat Ahad.
TOKYO: Lebih 40 cedera di Kyushu dan Okinawa, manakala ratusan ribu lagi lagi dinasihatkan berpindah selepas taufan Vongfong membadai selatan Jepun, Ahad.

Pihak berkuasa Jepun mengeluarkan arahan supaya penduduk berpindah ke tempat selamat kerana bimbang Vongfong yang berkelajuan 178 km sejam boleh mengakibatkan berlakunya tanah runtuh.


Taufan yang dijangka melanda kepulauan Kyushu di timur laut Jepun pula selepas ini juga dikatakan boleh memyebabkan tenaga elektrik terjejas dan menghentikan perkhidmatan kereta api laju.

Sebelum ini, media asing melaporkan taufan yang melanda Amerika Syarikat minggu lalu mengakibatkan tiga anggota tentera udaranya terkorban dan mayat mereka hanya dijumpai tersadai di laut Okinawa.

Sementara itu, di Visakhapatnam, timur India pula, tiga maut akibat ribut Hudhud yang menyebabkan pokok tumbang dan terputus bekalan elektrik di negeri Andhra Pradesh dan Orissa.

Akibat kejadian itu, ratusan pusat penempatan sementara dibuka untuk memastikan penduduk dalam keadaan selamat.

Kelajuan angin sehingga 195 kilometer sejam juga mengakibatkan banjir kilat melanda beberapa kawasan.Vongfong , Hudhud , Okinawa

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Kabinet akan dirombak